Mirakelfrågan

En terapiform som man kallar för Lösningsfokuserad korttidsterapi, jobbar man på ett spännande sätt med människors problem.. Den skiljer den sig från i stort sett alla andra terapier genom att fokus inte ligger på orsaken till problemet. I stället ligger fokus på att förstå hur man kan förändras och utvecklas.

Enkelt sagt brukar man utgå från tre tankegångar:

  • Om det inte är sönder så försök inte att laga det
  • Om det du gör fungerar så gör mer av det
  • Om det du gör inte fungerar så gör något annat

Som samtalsterapeut använder jag mig inte ofta av dessa tekniker, men som självhjälpsmetod eller när man har färre gånger tillsammans med sin klient är det utmärkt. Jag ska ge dig några effektiva frågor som du själv kan arbeta med om du vill jobba med din personliga utveckling.

Blunda ett ögonblick och föreställ dig att du ligger i din säng efter en god natts sömn. Tänk dig att du plötsligt upptäcker att alla dina problem genom ett mirakel har försvunnit! Fundera över hur det känns. När du är färdig öppna ögonen och besvara följande frågor. 

1. Vilka är de problem som försvann? Gör en lista.

2. Vilka av problemen som försvann finns i din omgivning?

3. Vilka av problemen finns inom dig?

4. Vilka av problemen skulle det gå att arbeta med?

5. Vad hindrar dig att arbeta mot att lösa dina problem idag?

6. Vad kan du göra idag för att arbeta mot att lösa dina problem?

Besvara gärna frågorna på ett papper. Se vad du upptäcker medan du funderar kring dem. Du behöver inte ha en färdig lösning på alla dina problem, men det kan hjälpa dig att komma vidare när man har fastnat och framför allt är det viktigt att pröva att tänka och göra något helt nytt.

mirakel

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

1 kommentar till “Mirakelfrågan

  1. Jag har inte hört talas om Lösningsbaserad korttidsterapi men har själv kommit fram till ungefär samma tankegångar. De brukar funka för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *