Utrensning pågår!

När jag var runt 18 år var jag på ett hälsohem i tre veckor och fastade i 14 dagar. Jag minns att känslan av eufori var konstant och kroppen mådde underbart. Varje dag sköljde jag tarmen och trots att jag inte hade ätit något kom det slagg från tarmväggarna och tarmfickor även de sista dagarna. Det är något jag tänker på de gånger jag väljer att göra en rensning/detox av kroppen – hur mycket skräp vi går runt och bär på i kroppen. Miljögifter, besprutningsmedel, plaster från våra matkärl, metaller från de produkter vi smörjer våra kroppar med och rester från mediciner vi äter. Våra kroppar klarar av detta, men jag vet också hur skönt de känns när de får lite hjälp på traven att rensa ut en del av skräpet.

Jag ska nu ta mig tre-fyra dagar storstädning av min kropp. Jag kommer inte att fasta eller att vara särskilt hård mot mig själv eftersom jag kommer att göra detta under arbetsdagar. Men tillräckligt för att kroppen ska få ta det lite lugnare ett par dagar och kunna koncentrera sig på att städa upp.

Så här kommer jag att göra:

1. Rörelsen är en del av utrensningen, jag börjar varje morgon med lite lätta yogarörelser i sängen. Sen kommer jag att träna kondition eller lättare styrka varje dag.

2. En halv ekologisk citron och en rejäl bit ingefära – jag river ingefäran och skivar citronen i en flaska vatten som jag dricker under dagen. När den tar slut, fyller jag på. Citronen skyndar ppå utrensningen och hjälper till med matsmältningen.

3.
Jag utesluter mjölkprodukter, spannmål, kött och baljväxter och äter grönsaker och bär. Om jag blir riktigt hungrig någon dag kokar jag upp lite quinoa eller tar en klick kokosfett i buljongen. Buljongen jag använder är ekologisk och utan socker. Ingen alkohol eller socker.

4. Kroppen mår bra av kryddor och örter. Därför använder jag mycket basilika, oregano, kanel, kardemumma, ingefära och nejlika.

5. Ingen frukt. Frukt är nyttigt men innehåller en massor av fruktos (socker) som bryts ner i din lever. För att levern ska få koncentrera sig på att rensa kroppen istället för att ta hand om fruktosen äter jag bär och grönsaker  och undviker frukt (förutom citron).

Min detoxdag

En timme före frukost: Citron- och ingefära vatten (ljummet)
Frukost: En smoothie gjord på valfria grönsaker och bär.
Mellanmål: Lite nötter eller morötter.
Lunch: Soppa på grönsaker. Eventuellt lite quinoa.
Mellanmål: Grönsaker
Middag: En smoothie gjord på valfria grönsaker eller soppa.

ingefära

 

Senare idag kommer jag lotta ut en vinnare av vår goodiebag. Missa inte det.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

2 kommentarer till “Utrensning pågår!

  1. Låter som en bra kur… Jag borde nog prova jag med. Tack för ditt ”recept”

  2. Citron-och ingefäravattnet dricker jag idag. Och en mejerifri vecka.
    Vad för slags yogaövningar utövas i sängen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *