Recept på en lyckad detoxdag

Idag är min andra detoxdag och jag mår sådär. Känner mig tröttare än jag har gjort på länge och hade svårt att sova. Lite ont och svullen i lederna, trots att jag springer och kissar en gång i timmen. När jag fastade första gången var det en läkare som sa till mig att ju mer biverkningar man känner av, desto mer gifter har man i kroppen som behövs rensas ut. Det är svårt att veta vad som är vad. Men att leva som jag gör dessa dagar är inte särskilt svårt och det skadar knappast – tvärtom. Däremot undviker jag örtbaserade detoxpreparat, för jag får lätt ont i njurarna av dem.

Igår åt jag en grön smoothie till frukost som bestod av:
1 stort blad grönkål
2 nävar blandade salladsblad
6 cm gruka
1 avokado
riven ingefära
citronsaft
(alla produkter ekologiska)
Mixade med ca 5 dl vatten under 3 minuter. Den blev ganska tjock, så det går att späda den mer och då räcker den även till mellanmål.

Till lunch och middag hade jag gjort två olika soppor. Busenkelt att göra grönsakssoppa. Jag tog helt enkelt de grönsaker jag hade hemma.

soppa1Rödbetssoppa
2 stora rödbetor
1 lök
1 motot
1 palsternacka
1 buljongtärning
vatten så det precis täcker grönsakerna
franska örtkryddor (merjam, oregano, timjan)

Skala och hacka grönsakerna. Lägg ned i kokande vatten med buljongtärningen och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer och späd med hett vatten till önskad konsistens. Krydda med örtkryddorna.

Jordärtskockssoppa
ca 8 – 10 jordärtskockor
1 lök
1 palsternacka
1 buljongtärning
vatten så det täcker grönsakerna
timjan

Skala och hacka grönsakerna. Koka dem mjuka. Häll av vattnet och tillsätt nytt hett vatten med en buljongtärning. Koka upp och mixa sedan slät med en stavmixer. Krydda med timjan.

soppa2Använd gärna en buljong utan socker och jäst. Själv är jag väldigt förtjust i Biofoods buljong, den säljs ibland på Coop annars går den säkert att hitta på hälsokostaffären.

biofood-buljong-utan-jast-och-socker-eko-220-g

Till mellanmål åt jag lite nötter och grönsaker. Och min ljuvliga kvällsmat gick inte av för hackor – ekologiska bär med cashewgrädde.

Om du aldrig har ätit cashewgrädde är det något du måste prova. Jag tillsätter lite vaniljpulver när jag ska ha den i efterrätter eller äta den som den är, men om du har den naturell kan du använda den som bas i såser och grytor.

2 dl naturella cashewnötter som du lägger i blöt 4 timmar. Häll sedan av vattnet och tillsätt ca 1 dl nytt vatten. Mixa med en stavmixer tills det blir slätt och tillsätt gärna ett kryddmått vaniljpulver.

bärMellan målen dracks jag massor av ingefärs-och citronvatten och örtteer. Jag har även börjat med en rödbets-och lingonjulice som jag kommer att berätta mer om vid annat tillfälle. min detox fortsätter ett par dagar till.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *