Till alla sockerråttor på vägen till MBJ

Alla föds vi till att tycka om socker. Det söta i maten är hjärnans favoritnäring, därför att det ger snabbt bränsle.  När du känner dig trött, har lågt blodsocker eller är stressad, signalerar hjärnan att du vill ha något uppiggande i form av socker eller andra snabba kolhydrater. Vissa dricker en kopp kaffe, andra tar en smörgås eller en chokladbit för att få nya krafter. Vi svenskar äter mest godis i hela världen – 17 kilo per person och år! Det är dessutom genomsnitt och eftersom vi fortfarande har en del måttfulla personer i vårt avlånga land, innebär det att många garanterat äter mer än dessa 17 kilo socker, glöm då inte all färgämnen, gelantin, E-medel, kakaosmör, fett och majsstärkelse som du får i dig förutom socker. Om du avstår så slipper du – fyra till fem olika sorters socker, härdat fett, gelatin från svinsvålar och nötkreatur, färg från krossade insekter, citronsyra som görs av svartmögel och olika färgämnen, vissa förbjudna i andra länder. Varje hekto innehåller ca 300-350 kcal och ger dig ett skyhögt blodsocker och ett kraftigt insulinpåslag

Att så många av oss är så förtjusta i socker, beror på att det kickar igång vårt belöningssystem. När du får något sött på tungan, frisätts lugnande gladhormoner inom dig – dopamin och endorfiner. Vissa forskare jämställer sockrets påverkan med droger därför att människor har svårt att sluta äta sötsaker och känner att de blir lugna och harmoniska när de får något sött på tungan.

Även om det tillfälligt upplevs som lugnande är socker inte bra för en stressad kropp. Socker kan påverka dina hormonnivåer negativt, höja adrenalinet i kroppen och hämma din förmåga att tänka klart. Insulinet som bildas när blodsockernivån skjuter i höjden, stressar de inre organen på många områden, för att inte tala om hur stressad du blir av att blodsockret åker berg- och dalbana med dina krafter och ditt humör.

En av de viktigaste saker du kan göra för att förbättra din hälsa och känna dig mindre stressad är att hålla ditt blodsocker stabilt, genom att dra ned på sockret. 

Vad kan du göra för att sluta med socker?

  • Se till att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler? Sötsug kan vara en obalans av något slag i kroppen. Magnesium och krom är viktiga byggstenar, så se till att du får i dig en bra multivitamintablett.
  • Ät regelbundet och hoppa inte över något mål.
  • Se till att ha med dig nyttiga mellanmål vart du än går i början. När panikhungern ramlar över dig, så är det knappast en tomat du är sugen på – så ät något innan du blir panikhungrig.
  • Om sötsuget ramlar över dig, lyssna på STOP-metoden. En användbar och populär metod som hjälper dig på att fokusera på det viktiga.
  • Sök efter andra sätt att belöna dig än att stoppa något i munnen. En liten present, en kort andningspaus, en promenad, hångel med älsklingen.
  • Står sötsuget för något annat? Är du arg, trött, ledsen eller stressad? Vad kan du istället göra åt det?
  • Mindfulness är en effektiv metod som hjälper oss att stressa ned och vara i nuet. Lätta övningar i mindfulness hjälper dig att hantera sötsuget.

Sen vill jag bara berätta att det finns gudomligt goda “söt”saker som inte höjer blodsockret eller innehåller socker. Dessa ljuvliga chokladbollat till exempel.

chokladbollar

 

Här är en present till dig som älskar choklad. Gudomligt goda chokladtryffel utan vare sig socker, mjölk eller gluten. Lätta att göra och nyttiga att äta.
1 dl caschewnötter eller paranötter eller walnötter eller vad du tycker bäst om
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos + lite till att rulla bollarna i
2 msk kokosfett
2-3 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 dl gojibär
ev en gnutta vatten (om smeten blir för smulig)

Mixa allt förutom hälften av gojibären tills smeten blir ganska jämn (beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha). Tillsätt gojibären och snurra ett par varv till i mixern.
Forma små bollar och rulla i kokos eller kakaopulver. Låt dem vila i kylen ett par timmar innan du avnjuter dem. Gott till fikat eller att ha med som ett mellanmål efter träningen. Går att frysa ned.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *