Ingefärakicken

ingefäraJag har blivit beroende. Av ingefära. Numera står det en flaska med vatten och med några skivor citron och riven rå ingefära bredvid mig hela dagen. Jag startar min morgon med en kanna te gjort på rå ingefära och citronskivor som får dra under tiden jag dricker det och blir starkare och starkare för varje kopp. Jag älskar smaken och doften och min kropp älskar dess nyttiga egenskaper.

Jag får mina klienter att dricka vatten med ingefära och var och varannan i MBJ-projektet får i sig ingefära via smoothies eller vatten.

Eftersom ingefära ursprungligen kommer från Asien återfinner denna rot både inom Ayurvedisk och Kinesisk medicin. Inom västvärden känner man till sedan länge att ingefära har både antiinflammatoriska och blodförtunnande egenskaper, tack vare ett ämne som påminner mycket om acetylsalicylsyra (det verksamma ämnet i t.ex Treo).

Den färska roten fungerar som kramplösande och har traditionellt använts vid kolik, gasbildning och andra matsmältningsproblem och även illamående och åksjuka. Ingefära är också värmande genom att den sätter fart på blodcirkulationen. Och som de flesta använder ingefära idag i sina huskurer som ett förkylningsmedel eftersom den är kramplösande på luftvägarna, slemlösande och bakteriedödande. Det finns även forskning som visar att ingefära sänker blodfetter, blodsocker och det dåliga kolesterolet. I relativt nya amerikanska undersökningar har man upptäckt att både färsk och torkad rot minskar ledsmärtor och ökar rörligheten i lederna, att ingefära är antiinflammatorisk.

I dessa förkylningstider, så vräk på med ingefära – i teet, i matlagningen, vattnet du dricker eller om du gillar den starka smaken kanske du kan tugga på en bit rå rot (men då får du vara beredd att svettas).

Grön drink full med motståndskraft
1 näve spenatblad
1 näve alfalfagroddar
1 stor bit skalad gurka
1-2 msk citronjucie
1-2 msk kokosolja
1 bit rå riven ingefära
2 dl vatten
mixa ett par minuter

Röd ljuvlig förkylningssmoothie
1 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
½ dl mandelmjöl
1 tsk kokosolja
1 tsk honung
1 bit rå riven ingefära
2 – 3 dl vatten
mixa i ett par minuter

förkylning

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

4 kommentarer till “Ingefärakicken

 1. Idag skall jag köpa ingefära och testa. Har både kramper i magen och illamående för tillfället och skall till doktorn för det idag men jag kanske slipper stoppa i mig en massa kemikalier om det funkar med citron och ingefärsvatten.
  Tack igen för dina fina tips och ha en bra dag Maria. Kram <3

 2. Hej!
  Hur gör man för att gå med i MBJ-projektet? Jag älskar också ingefära, men är dålig på att få i mig det. Tack för goda tips!

  Hälsningar Diana

 3. Pirjo, vännen, jag hoppas att du snabbt kryar på dig. Jag tänker på dig. Stor kram!

  Diana, du kan välja att gå med i den slutna Facebookgruppen jag har där kvinnor och män peppar varandra mot MBJ. https://www.facebook.com/groups/280108145473852/
  Annars följer du bara med här på min blogg.

 4. Den gröna drinken är så god! Tack för tips! Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *