Tema: rörelse. Lustfyllt = livsfyllt

Idag ska vi prata om härliga rörelser. Hittills har vi tittat på motionen och att röra sig tills man blir svettig. Men det finns andra viktiga och lustfyllda delar av rörelsen i kroppen som är minst lika viktiga för att du ska må bra.

Sträck ut dig!
Titta på en katt eller hund som går från en avslappnad ställning till en aktivitet – se sträcker på sig först. I stillasittande ställningar eller vid vila, samlas det vätska i lederna, vilket gör att det ibland känns stelt när vi reser oss upp. Att stretcha kroppen, gör att vätskan fördelas jämnare i din lekamen. Regelbundna stretchövningar, som yoga eller eller stretch efter träningen gör att din cirkulation ökar och leder och muskler blir smidigare. En viktig faktor är att stretching bidrar till ökad eller bibehållen rörlighet i leder och muskulatur. Otillräcklig rörlighet kan göra att du inte kan prestera ditt bästa i träningen och öka risken för skador. Det finns forskning som visar att stretching mellan övningar och efter träningen förbättrar träningens effektivitet. Upp till 20 procent större ökning av muskelstyrka kan uppnås med hjälp av stretching.

Stretching kan också fungera som smärtlindring vid till exempel spänningshuvudvärk, ont i ryggen eller knäna. När muskeln dras ut kan spänningarna i muskelns släppa så att blodtillförseln ökar, vilket gör att smärtan kan släppa. Med tanke på hur vi lever idag så borde alla försöka stretcha regelbundet varje dag för att förebygga smärta. Det är bättre att stretcha lite och ofta istället för länge och sällan.

Beröring
Att få en massage då och då är inte bara ljuvligt – det är även nyttigt för hela din kropp. Det hjälper till att lösa upp spänning i muskler och bindväv, stimulerar kroppens cirkulation och stärker immunförsvaret. Massage och annan beröring utlöser hormonet oxytocin, även kallat ”lugn-och-ro-hormon”. vilket motverkar stress och ökar vår koncentrationsförmåga. Kan du unna dig en massage då och då? Eller finns det någon i din omgivning, som kan ge din kropp en stund välgörande massage?

Kärlekens motion
En orgasm är rena motionen och du kan få en puls lika hög som om du springer ett 100-meterslopp. Det finns många goda saker att säga om sex och varför det är bra för vår välbefinnande. Förutom att det stimulerar ditt hormonsystem, så frisätts betaendorfiner som ger lyckokänslor, är avstressande och stärker immunförsvaret. Så att regelbundet se till att få orgasmer är en slags motion, som samtidigt är välgörande för hälsan, vitaliteten och livsglädjen.

Många av oss lever i våra tankar och våra huvuden. Sällan tänker vi på vår kropp i positiva ordalag eller använder den till rörelse. Jag önskar att du under denna vecka har gett din kropp lite fler tankar. Att du utan att mästra eller känna ett sting av dåligt samvete, har funderat kring hur du skulle vilja använda din kropp mer fysiskt. Kanske du även kan fundera över hur du kan unna dig de lustfyllda i rörelserna – stretch, beröring och sex. Du mår bra av rörelse och det är det som är viktigast.

Ha en fortsatt skön söndag, så ses vi i nästa vecka då temat är – Pausen.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *