Vem ska man tro på i matkriget?

Vad ska man tro? En forskningsrapport säger att fett är farligt, en annan säger tvärt emot. En vikt- och hälsoguru säger att hens diet är fantastisk, sen kommer nästa med en helt annan diet. Hur ska vi möjligen kunna veta vad som är rätt och fel för kroppen?!

Tänk om det vore så att vår kropp kunde säga “Ursäkta Maria, men nu har vi brottats en del mot några elaka magbakterier så är du snäll att äter lite probiotika så kan vi balansera här nere i tarmtrakten. Och hoppa över yoghurten, just nu är vi lite överkänsliga mot mjölkprotein. Sen vill vi gärna att du knaprar i dig den där broccolin du har i kylskåpet, för du skulle verkligen behöva boosta immunförsvaret.” Jag skulle göra ALLT min kropp bad mig om – om jag bara visste vad den behöver.

smartare

Kroppen pratar så högt den kan, men vi har lite svårt att lyssna. Oftast reagerar vi på suget genom att äta socker och snabba kolhydrater. Om vi hade varit lite mer lyhörda hade vi kanske druckit ett glas vatten, vilat, tagit hand om våra känslor, promenerat, ätit ett ägg eller en näve nötter. Istället blev det en kaffe och kanelbulle på Pressbyrån.

Olika kroppar – olika matval
Nu är det så här – jag är ingen renlevnadsmänniska. Men jag tror att du kan äta dig frisk på samma sätt som du kan äta dig sjuk.
Dock är jag övertygad om en sak – det som gör dig frisk – kanske gör mig sjuk. Vi är alla olika individer, med olika dna, olika ursprung, vanemönster och miljöpåverkan. Om jag inte mår bra av mjölk, innebär det inte att jag tror att alla ska undvika det. Jag möter människor som känner sig friska och trettio år yngre av LCHF och de som mår illa både fysiskt och psykiskt av mycket fett och lite kolhydrater.

Din kropp är fantastisk och kan snabbt återhämta sig efter att du har slarvat med mat.

Artegen föda
Sen är jag ganska övertygad om att våra kroppar bör ha ungefär den maten som vi är konstruerade för att äta. Homo sapiens sapiens överlevde på en specifik föda och det är egentligen bara de senaste århundradena som vi har lagt till mjöl och mjölk. Så kanske inte alla kroppar klarar av dessa produkter idag.

Så vad åt vi från början? Fisk, kött, fågel, skaldjur, alger, svamp, växtdelar, nötter, honung, rotfrukter och frukt vissa årstider. Det är vår artegen föda. Det är vad min kropp mår bäst av, även om jag då och då även äter baljväxter eftersom jag tycker om det.

Om du undrar var lyhörd för din kropp. Lyssna på vad din mage säger dig och om du är trött eller pigg, hungrig eller mätt, svullen, törstig.
– direkt efter maten.
– en timme efter maten.
– tre timmar efter maten.

Hur ser ditt hår, dina naglar och din hud ut? Du behöver inte dra exakta slutsatser. Men du lyssnar vänligt och uppmärksammat på din kropp. Den kanske försöker berätta något för dig.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , ,

2 kommentarer till “Vem ska man tro på i matkriget?

 1. Hej bästa Maria,

  Appropå att lyssna på kroppen – jag har efter mycket förnekande kommit fram till att min kropp inte tycker om kaffe. Min hjärna tycker mycket om kaffe och ser det nästan som en belöning. När jag vaknar på morgonen är kaffet något som jag verkligen ser fram emot. När jag väl har druckit min kopp med kaffe så känns det dock inte alls bra i kroppen, magen krånglar och jag måste dricka massvis med vatten. Ändå fortsätter jag med detta beteende. Jag har försökt att byta ut kaffet mot te men det ger ju inte samma koffeinkick. Jag tror att just koffeinet bidrar till att det är svårt att sluta. Har du tips på något substitut på kaffe? Ska jag kanske strunta i att lyssna på kroppen just gällande kaffe till förmån för att jag ger mig själv en belöning i form av koffein?

  Tack ännu en gång för en fantastisk blogg.

  //Nicole

 2. Hej Nicole,

  tack för ditt intressanta inlägg. Du ser vilken klok kropp du har, den gör vad den kan för att få dig att lyssna. Jag tycker också om kaffe och den kicken och belöningen jag får av koppen. Jag har dock turen att inte må dåligt av mitt kaffe.

  Du säger att det är en belöning. Kan du inte prova med att skriva en lista på andra saker som skulle ge dig en belöning och som inte har med mat eller dryck att göra. Det är inte så lätt, men kanske att ta ett varmt bad, titta på en film, meditera gå på bio. Se till att få minst en rolig belöning om dagen och bestäm det i början av veckan eller dagen innan så du har något att se fram mot.

  Eller så provar du med att köpa dig fint frukostporslin bara för dig, dukar upp fint kvällen innan och ser till att äta en riktigt god frukost.

  Eller dricker du mjölk i kaffet? Sluta med det och drick utan. Sockret i mjölken + koffeinet ger en extra stor kick. Så kan du trappa ned.

  Jag är inte mycket för att ersätta. Heller då att göra något åt anledningen bakom att du behöver kicken eller belöningen.

  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *