Säkraste sättet att gå upp i vikt är att banta

Ni som följer mig vet att jag inte tror på att banta. I min värld är det bästa sättet att gå upp i vikt att banta. Att få en permanent viktminskning handlar om små steg i sin livsstil att ändra vanor och lära sig att hantera sitt sockerberoende eller känslosug. Det kan också handla om att lära sig förstå sin kropp bättre och se vad just du behöver ändra på.

  1. Det första du behöver göra är att slänga ut din våg. Siffrorna på den där lådan säger ingenting om din prestation, om hur bra det har gått för dig eller hur du ska tänka och göra. Kolhydrater binder tre gånger mer vätska än till exempel protein, vilket gör att du kan gå upp ett kilo från en dag till en annan i vatten efter en pastasallad. Muskler väger mer än fett, så naturligtvis går du upp i vikt om du börjar träna samtidigt. Hormoner och hur bra din mage har fungerat spelar också in. Så – hej då vågen! Fram med ett par favoritjeans eller ett måttband att mäta med istället.
  2. Se till att hålla blodsockret stabilt, genom att undvika socker, stärkelse och snabba kolhydrater. Dina binjurar utsöndrar insulin när blodsockret är högt och insulinet lagrar in kolhydraterna i dina fettceller. Ju stabilare blodsocker, ju mindre sug får du och ju mindre fettinlagring.
  3. Behöver du verkligen mellanmål? Vi har fått för oss att vi ska knapra bars och bananer mellan målen, dels för att träningen ska vara verksam och dels för att ”orka” stå ut till nästa måltid. Här är sanningen – du kommer inte svälta ihjäl utan mellanmål. Om du inte tränar för olympiska spelen, så behöver du inget mellanmål efter träningen. Ät ordentligt – frukost, lunch och middag.
  4. Kroppen vill ha bra syre för att förbränna, gå därför ut i den vackra vårvädret och rör på dig. Konditionsträning är toppen för fettförbränning.
  5. Du behöver sova, vila och återhämta dig för att kunna tappa vikt. Det beror på det lilla rackarns stresshormonet kortisol som lägger krokben för vår fettförbränning om det får härja fritt i kroppen. Ta hand om dig och stressa ned. Njut av livet, skratta, kramas och slut fred med maten och vikten.
  6. Var inte rädd för lagom med fett. Din kropp behöver fettet för att tillgodogöra sig vitaminer, för att förbränna och för att stärka ditt immunförsvar för att nämna några viktiga saker. Fettet kommer även att hålla dig mätt och ge dig bra energi att hålla dig pigg hela dagen.
  7. Gör upp med ditt sug som kommer från känslorna. Lär dig skilja på hunger och sug, ta reda på vilka känslor som triggar ditt behov av att äta och jobba på att hantera det genom terapi, KBT-övningar, mindfulness eller genom att stärka upp din självkänsla.

Gå ned i vikt handlar om en investering för livet – du behöver tänka långsiktigt. Förbjud dig själv att läsa flera bantarartiklar eller satsa på nya dieter. Små förändringar ger resultat. Bestäm dig och strunta sedan i alla goda råd hit och dit. Om du ska läsa en bok, så läs Cathrines och min Helhetsmetoden (du kan beställa den av mig) eller Anna Halléns LCHF för varaktig viktminskning.

kroppen

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

2 kommentarer till “Säkraste sättet att gå upp i vikt är att banta

  1. Men LCHF är väl också en bantningsdiet!?

  2. Du kan använda LCHF som en bantningsdiet, men tanken bakom det är nog i första hand som en hälsosammare livsstil. Det vill säga att lägga om kosten till ett sundare sätt att äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *