Släpp det gamla och börja leva

Skrivet i augusti -09

Under en av mina resor i Asien mötte jag en engelsman på en liten lokal restaurang. Vi började prata och utbytte resehistorier med varandra. Själv kände jag mig ganska frustrerad över att ha beslutat mig för att resa ensam och lämnat min bästa väninna och resekamrat på flygplatsen i Singapore. ”Våra mål med resan gick isär och jag kände ett starkt behov av att resa själv. Men trots att hon gick med på detta, så känner jag mig som en svikare.” Den kloka engelsmannen berättade då en historia för mig:

En åldrande buddhistisk munk vandrade i tysthet med sin elev. De kom fram till en porlande bäck, där det stod en gammal kvinna som inte vågade ta sig över på de hala stenarna i vattnet. Munken bugade sig för kvinnan och erbjöd sig att bära henne över bäcken. Hon tackade tacksamt för hans vänlighet och klättrade upp på hans krumma rygg. Eleven stod bredvid och förfasade sig över vad som skedde, eftersom en buddhistisk munk på inga villkor får röra vid en kvinna. Med tigande frustration, såg han sin läromästare stapplande ta sig över bäcken med kvinnan på sin rygg.

På andra sidan klättrade kvinnan ned och bugade sig ödmjukt för den gamla munken. Munken log och fortsatte sin vandring med sin förvirrade elev efter sig. När de efter några timmar hade nått sitt kloster, kunde eleven inte längre hålla sig utan utbrast ”Men Mästare, hur kunde du bära kvinnan över bäcken! Vi får inte röra vid kvinnor!”

Mästaren såg upp på sin oroliga elev och sa ”Du har rätt min son, vi får inte röra vid kvinnor. Men jag lämnade henne på andra sidan bäcken. Du har burit henne hela vägen hem.”

detgamla

Av olika anledningar fattar vi ibland beslut som sårar eller gör andra besvikna. Eller kanske vi klantar oss, gör bort oss eller tror vi gör rätt, men så blir det så fel. Alla bär vi runt på en ryggsäck med ett förflutet vi inte kanske inte alltid är så stolta över. Men engelsmannen fick mig där på en varmt och kryddoftande restaurang att inse – att det gamla måste få lämnas kvar där det en gång var nytt. Inte förrän vi släpper det förgångna kan vi lämna plats åt det nya som väntar.

Börja städa din gamla ryggsäck. Skriv ned i din anteckningsbok, sakerna du bär runt på, de som du ångrar eller om du blivit sviken av någon annan. Säg sedan högt eller skriv ned bredvid ”Jag förlåter mig själv för… och släpper det”. Och om någon gjort dig illa så säg eller skriv ”Jag förlåter dig … och släpper dig fri”.

Låt inte det gamla ha makt över dig idag. Släpp det och lämna plats för ny kraft och energi.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *