Ingen orkar vara duktig varje dag

I min underbara grupp på Facebook Mitt Bästa Jag – projekt pågår det just nu många funderingar kring hur svårt det är att vara duktig och hur alla dieter och motionsformer skapar ångest. Man ser sina vänners framgångar och hur duktiga andra är med gröna drinkar, morgonpromenader och minus på vågen, vilket skapar ångest över att man själv inte lyckas göra bra val. När någon skriver om sin joggingtur, känns den där kanelbullen till fikat som en extra stor synd.

Igår la jag upp en bild på Facebook och Instagram om hur jag misslyckades med mina våfflor. Jag fick massor av kommentarer och min fina vän Dyveke skrev att det var skönt med lite verklighetsbilder. Visst är det befriande att läsa om andras misstag och knasigheter, för då känner vi oss lite mindre dåliga.

2014-03-25 19.07.26

Det här är en av anledningarna till att jag startade Mitt Bästa Jag. Vi är alla olika individer, med olika kroppar och olika förutsättningar. Det jag äter, mår någon annans kropp inte bra av. Det jag tränar, gör någon annan fortare, bättre och oftare. Därför har jag slutat gå ut och berätta vad vi alla ska äta dricka och göra med vår kropp för att må bra. Jag ger förslag och presenterar möjligheter idag.

Efter alla år och alla människor jag har hjälpt att nå sina personliga hälsomål – har jag lärt mig en viktig sak och det är att våra vanor måste passa med vår vardag för att vi ska lyckas. Och vem är 100 procent duktig i sin vardag? Om du pressar dig själv för hårt med din träning eller din nya fina diet kommer du snart att kliva utanför stigen antingen i ren protest eller eller för att du inte orkar vara duktig varje dag. För att skapa hållbara goda vanor, behöver du

– vara snäll mot dig själv!
– börja med små mål, små steg åt rätt håll
– motivera dig själv istället för disciplinera dig själv.

Jag är 80 procent duktig och slarvar 20 procent. Ibland slarvar jag mindre, ibland mer. Jag lyssnar hellre på min kropp än pressar den vilket gör att jag många gånger hellre promenerar än springer och nu var det länge sedan jag gick till gymmet. Min akilleshäl är mitt jobb, eftersom jag älskar det! När jag har varit duktig och jobbat länge eller skrivit massor, borde jag yoga eller göra mindfulness, men då orkar jag oftast inte vara så förbannat duktig längre utan ramlar ned i soffan gärna med ett gott glas vin i handen. Men jag föredrar att leva livet, snarare än att överleva det. Jag behöver min egen självempati och omsorg, när världen utanför många gånger är tuff och hård. Och jag är förbannat stolt över mig själv som har kommit så långt att jag värderar snäll högre än duktig.

Små eller stora steg – vägen till Ditt Bästa Jag bestämmer du. Och när man går vilse är det helt i sin ordning att fråga hjärtat om vägen.

okej

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , ,

1 kommentar till “Ingen orkar vara duktig varje dag

  1. Åh, det där behövde jag verkligen läsa i dag! Har överätit hela veckan och känt mig stinn och äcklig. Men faktiskt: Jag kan inte vara på topp hela tiden, precis som du skrev! Det är bara att försöka tycka om sig i alla fall. Så det så! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *