Hur mår din självkänsla?

Jag hade ett långt samtal med en journalist igår om självkänsla. En trasig självkänsla kan ha många skepnader och dyka upp i många olika sammanhang. Gör mitt Självkänsla-test för att förstå hur en trasig självkänsla kan te sig. Se om du känner igen dig i några av dessa påståenden. Räkna ihop poängen för att ta tempen på din självkänsla och läs igenom vad dina poäng säger om hur du mår. Precis som alla andra statiska tester är denna ingen säker mätsticka eller vetenskaplig sanning, utan snarare en möjlighet för dig att se hur du värderar dig själv. Det som är skönt att veta är att du faktiskt kan göra något åt hur du mår och ta ansvar över din egen lycka. Att du kan med övning lära dig att älska dig själv och förstå att kärlek inte behöver förtjänas genom att knyta knut på sig själv.

LäNGTAN

Testen kan också ge dig olika poäng beroende på hur du mår när du svarar på frågorna. Det är helt i sin ordning, för konditionen på självkänslan skiftar i livets skeenden eller beroende på om du arbetar med att bekräfta dig själv.

Ta dig tid att fundera igenom påståendena och kryssa för det stämmer ofta, ibland, sällan eller aldrig i ditt liv.

Jag känner en inre stress över att inte räcka till för andras förväntningar.  Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0
För att känna mig tillfreds med mig själv och det jag presterar behöver jag höra andra berätta hur bra och duktig jag är.  Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0
Jag känner avundsjuka, svartsjuka eller ilska över andras lycka och välbefinnande.  Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0
Jag känner mig som ett offer för ett stressigt jobb, en dålig relation eller andra omständigheter.  Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0
Jag har behov av att vara perfekt eller är rädd för att vara medelmåttig, vilket resulterar i att jag ibland har svårt att avsluta ett projekt eller få saker gjort.  Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0
Jag är rädd för att misslyckas eller göra bort mig, så jag undviker vissa människor eller situationer.  Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0
Jag upplever att jag kommer att bli lycklig om jag bara slutar röka, går ned i vikt, fick ett jobb, blev frisk, skaffar ett par nya bröst, får en pojkvän/flickvän osv.  Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0
Om jag är lyhörd mot andras behov, ständigt ger och ställer upp så förtjänar jag andras kärlek och vänskap. Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0
Jag tycker att det är obehagligt att fatta beslut eller bestämma mig för saker, så jag frågar andra om råd eller låter någon annan besluta åt mig.  Ofta
3
Ibland
2
Sällan
1
Aldrig
0

Svar:

27 – 22 Din självkänsla är inte i bästa kondition just nu. Troligen känner du dig stressad av andras förväntningar på dig och värderar inte dig själv särskilt högt. Kanske känner du i perioder sorg och till och med ångest över din livssituation eller dig själv. Dina höga krav gör att du dömer dig själv hårt och är inte särskilt rädd om dig själv. Kom ihåg att du förtjänar att må bra och ha en god självkänsla. Om du börjar arbeta med din kärlek till dig själv, så kommer du att må bättre. Återta ansvaret för hälsa och välmående i ditt liv. Det är helt i sin ordning att be om hjälp i det arbetet.

21 – 18 Din självkänsla skulle må bra av din omsorg och uppmärksamhet. Kanske du känner dig stark på vissa områden i livet och tycker att du borde vara lyckligare eller lugnare. Men dina krav på dig själv har en förmåga att lägga krokben för det du vet att du kan och vill. Om du lägger ned tid på att ge dig själv den bekräftelse du längtar efter att få ifrån andra, så kommer du att skapa större möjlighet att växa ikapp din egen förmåga att nå uppnå det du vill och behöver. Du kommer att få förtroende för dig själv igen.

17 – 10 Din självkänsla är för det mesta ganska god. Men du upplever att din självkänsla inte är konstant utan kan gå upp och ned beroende på din egen prestation, andras kärlek eller omständigheter i livet. Du tycker om dig själv när du känner att du förtjänar din egen kärlek. De flesta av oss känner igen oss själv själva i denna beskrivning. Kom ihåg att det går att hitta en balans mellan dina egna krav och andras förväntningar. Du kommer att hitta en stabilare kärlek till dig själv ju mer kunskap du får om hur du själv fungerar. På så sätt blir det också lättare att förändra ett beteende du är missnöjd med.

9 – 0 Du har en mycket bra självkänsla och ett högt förtroende för dig själv. Du tar ansvar över din hälsa och ditt välmående och du vet också att lust och glädje är en säker drivkraft i livet. Vad som än händer i livet kan du lita på dig själv eller ditt sociala nätverk.

RöSTER

Ur boken Helhetsmetoden av Maria Helander och Cathrine Schück

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

3 kommentarer till “Hur mår din självkänsla?

 1. Kan man se intervjun i tryck nånstans?

 2. Och om man nu vet allt det där som den översta boxen säger, med dålig självkänsla. Att man måste jobba med sin kärlek till sig själv och att det är helt i ordning att be om hjälp. Om det inte finns någon att be om hjälp? Om man bett om hjälp i så många år men börjar inse att det är sant: det finns ingen hjälp överhuvudtaget att få. Inte någonstans. Och jag är för svag för att klara av att vända detta själv? Vad gör man då????

 3. Anneli, ibland är det som du skriver. Något går sönder i själen och man tycker inte att man har någon att fråga om hjälp. Och som du som dessutom har bett om hjälp i många år, men inte tycker att du får någon. Här är en lista med telefonnummer till människor som har som profession att hjälpa.
  http://www.mariahelander.se/?p=2790
  Du har även alltid möjligt att få prata med en präst eller diakon i kyrkan.
  Sluta aldrig att be om hjälp.
  /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *