En liten skola om vitaminer och mineraler del 3

Nu har vi gått igenom hur du bör äta för att slippa vitamin- och mineralbrist, vi har pratat om alla vitaminer vi känner till idag och har kommit till mineralerna.

En mineral är ett ämne som varken kommer från växer eller djur, men de är grundstenarna för tusentals av kroppens funktioner. Kroppen kan inte skapa dem utan du måste tillföra dem via mat eller vatten varje dag. Även om mineralerna finns i kosten behöver du äta varierat för att vara säker på att du får i dig alla. Vissa människor kan dessutom ha lite svårare än andra att ta upp mineraler, till exempel de som har bantat eller svultit under en längre period, om man missbrukar alkohol eller droger, lider av njursjukdomar eller matsmältningsproblem.

Fosfor
Är ett viktigt ämne för skelettet, men förekommer idag i allt för stora mängder i modern husmanskost så brist är mycket ovanlig.
Finns i ost, lever, skaldjur, fågel, kött, ägg, yoghurt. Även i läsk och snabbmat.

Koppar
Koppar bidrar till normal transport av järn i kroppen samt till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Koppar bidrar även till hårets normala pigmentering och till immunsystemets normala funktion. De flesta av oss har idag ett överskott av koppar, vilket gör att det är bra att äta extra zink eftersom det balanserar upp koppar,
Finns i nötlever, skaldjur, nötter, kött, fisk, svamp och ärtor.

Selen
Selen bidrar till normal sköldkörtelfunktion samt till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Selen bidrar även till immunsystemets normala funktion.
Finns i fisk, kött, vilt, inälvsmat, mjölk, ost, ägg och importerade vegetabilier. Paranötter.
Rekommenderar tillskott – eftersom vi har mycket lite selen i våra jordar i Skandinavien eller att äta 2-3 paranötter varje dag.

Mangan
Mangan bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress samt bidrar till att bibehålla normal benstomme. Brist är mycket ovanlig.
Finns i ris, havregryn, bär, nötter, spenat, sallat och rödbeta.

Jod
Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion. Jod bidrar även till barns normala tillväxt.
Finns i joderat koksalt, fisk, skaldjur, mjölk, ost och ägg. Algprodukter kan innehålla höga halter jod. Jodtillskott ska bara tas om läkare rekommenderar.

Krom
Krom bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer, så det kan vara bra för diabetiker att äta som tillskott.
Finns i musslor, tonfisk, ål, nötter, torkad frukt, nöt- och griskött och fullkornsbröd.

Kalcium
Kalcium behövs för att bibehålla normal benstomme och normala tänder samt bidrar till normal muskelfunktion. Är som ”budbäraren” mellan hjärna och muskel. Kalcium är även nödvändigt för att barns benstomme ska växa och utvecklas normalt.
Finns i mjölk, fil, yoghurt och ost. Gröna grönsaker, sardiner och frön.
Viktigt att veta att ett överskott av kalcium kan slå ut magnesium, zink och järn.

Järn
Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin och till normal syretransport i kroppen. Järn bidrar även till en normal kognitiv utveckling hos barn.
Finns i inälvs- och blodmat t.ex. lever och blodpudding, kött, fisk, ägg, vegetabiliska livsmedel, spenat, bananer och persikor.
Viktigt att inte överdosera järn, eftersom det ökar produktionen av fria radikaler i kroppen. Men om du är vegetarian eller har rikliga menstruationer kan du behöva öka dina järnrika livsmedel. Ta inte tillskott annat än om du har bevisad brist via ett blodprov.

Magnesium
Magnesium är bra för tänder, benstomme och styr hjärtfunktionen. Magnesium bidrar även till normal muskel- och nervfunktion. Kalciumtillskott kan skapa magnesiumbrist. Men innan du springer till apoteket och köper magnesiumtillskott, läs denna artikel så du vet att du köper rätt.
Magnesium finns i kakopulver, frön, pumpakärnor, nötter, kött, fågel, fisk, ägg och potatis.

Zink
Zink bidrar till normal fertilitet och reproduktion samt till normal DNA-syntes. Zink bidrar även till immunsystemets normala funktion och normal kognitiv funktion. Det är rätt ovanligt med brist, men kan förekomma vid ADHD samt hög stress.
Finns i ostron, pumpakärnor, kött, fågel, mjölk, fil, yoghurt, ost, matbröd, korv och potatis.

Själv äter jag D-vitamin, magnesium och zink några månader om året. Sen äter jag även Omega3, Omega7 och jättenattljusolja.

ingredienser gratäng

Jag går just nu Anna Halléns kostrådgivarutbildning och den mesta av kunskaperna har jag fått via henne. Eventuella faktafel faller tillbaka på mig.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “En liten skola om vitaminer och mineraler del 3

  1. Hej Maria!
    När det gäller Järn så läser man hela tiden att för kunna tillgodogöra sig järnet som ska man dricka juice till. Stämmer det fortfarande? Sen när det gäller Krom så tycker jag att man inte ska äta ål eftersom den är utrotningshotad. <a href="http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/sa-vill-vi-radda-den-akut-hotade-alen. Sen är vissa tonfiskarter också hotade.
    /Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *