De två bästa råden för att stärka sin självkänsla

Jag får ofta fråga – Hur ska jag göra för att stärka min självkänsla?
Om jag bara fick ge dig två råd för att öka din lycka och stärka din självkänsla så skulle det bli:

1) Var lika omtänksam mot dig själv som du är mot dem du håller av.
2) Se och bekräfta dig själv för det du är bra på, istället för att bara se det du inte kan, hinner med eller kan bli bättre på.

Det är lätt att se sina svaga sidor och hur de kan lägga krokben för ens ambitioner. Din brist på karaktär gör att du inte tackar nej till den där smarriga glassen, trots att du lovade dig att hålla igen på godsakerna. Du hoppade av plugget för att du inte har något läshuvud. Din trädgård ser gräslig ut jämfört med grannens. Du har svårt att skaffa nya vänner, för du är så blyg. Ska jag fortsätta? Vi jämför oss, bannar oss och grämer oss över att vi inte är bättre, duktigare eller mer ambitiösa. Vi tycker att våra svagheter skapar oss problem och OM vi bara kom tillrätta med dessa så skulle livet te sig mycket ljusare för oss.

Att fokusera på sina brister leder oss dessvärre inte framåt. Negativa tankar har en irriterande förmåga att föda fler negativa tankar. Du blir faktiskt inte gladare eller starkare av att kritisera dig själv.

Stanna upp en stund och se vilken bra person du är. Sök efter positiva egenskaper som skulle kunna beskriva dig. Svara på följande frågor – skriv gärna ned svaren.
Kommer du ihåg någon komplimang du har fått någon gång?
Vad tror du dina vänner uppskattar hos dig?
Vad är du bra på?
Vad är det bästa du har lärt dig?
Vilka är dina bästa egenskaper?

Vad hände när du skrev ned svaren? Kom du genast på andra som var bättre än du eller hittade du bara det du inte var bra på? Eller kanske du inte hittade några svar överhuvudtaget? Försök igen, kära vän och denna gång skjuter du milt undan alla kritiska tankar och ser det positiva hos dig själv.

Det allra bästa sättet att öva på att se och uppskatta sig själv är att varje dag skriva ned några bra egenskaper som du har använt dig av under dagen. Pröva det under en tid och se att du snart hittar fler och fler egenskaper som gör dig till en härlig människa.

bra

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

1 kommentar till “De två bästa råden för att stärka sin självkänsla

  1. Hej Maria,
    Det låter bra, men vad är egentligen skillnaden mellan självkänsla och själförtroende? Om inte ens en psykolog kan svara på den frågan så blir det knepigt. Om jag vet med att jag är buskablyg måste jag ju ha en viss självkänsla.
    /Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *