Nyckelordet är balans

För att kunna hantera stressen är det viktigt att du hittar balans. Balans mellan arbete och fritid, vakenhet och sömn, rörelse och vila, krav utifrån och krav som man ställer på sig själv. Om du inte hittar balansen i vardagen, kommer stressen krypande och att leva med den under en längre tid kommer att så småningom att påverka din egna hälsa.

En bra bild av stresshantering är att föreställa sig en våg. I den ena vågskålen ligger din förmåga att hantera stress och i den andra ligger alla dina krav både verkliga och inbillade. För att minska känslan av stress har du två utvägar. Du kan antingen öka din egna förmåga att hantera stress i den ena vågskålen. Eller du kan minska kraven i den andra vågskålen.

Du kan öka din förmåga att hantera stress genom att

 • Stärka kroppen genom rörelse, rätt kost, och sömn.
 • Meditation eller regelbunden mindfulness.
 • Umgänge, roliga aktiviteter och kultur.
 • Beröring, sex och massage

Du kan sänka kraven genom PAUS-metoden

 • Prioritera – hitta en känsla av kontroll genom att skära ned på kraven.
 • Acceptera – att du är bra som du är.
 • Underlätta – sök efter olika sätt att göra saker och ting lättare
 • Slappna av – hitta den metoden som passar dig att slappna av från kraven. Kanske genom att sänka dem?

Bästa resultat uppnår du genom att ta hand om båda vågskålarna. Den bästa förändringen sker genom flera små förändringar i vardagen.

balans

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

2 kommentarer till “Nyckelordet är balans

 1. Kan bara hålla med. Har dragit ner på mycket som jag blir stressad av. Facebook t ex. kan jag uppleva som lite stressande ibland och har därför dragit ner på tiden med fb. Ägnar mer tid åt mig själv, mina behov och mina närstående. Känner dock att jag inte hittat den riktiga balansen ännu. Det där ”lagom” kan vara svårt ibland.
  Tack för att du skriver din alltid lika läsvärda och intressanta blogg och ha en trevlig helg fina Maria <3 Kram

 2. Pirjo, jag håller med i det du skriver. Det är svårt att hitta den där balansen. Något som är roligt kan också bli stressande, som du skriver. Facebook, som kan vara en källa till glädje kan också bli stressande.
  Gott att du söker efter att vara mer med dig själv och dina nära och kära.
  Stor kram och tack för dina fina ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *