Kommer din ångest ur kroppen eller känslorna?

Som samtalsterapeut jobbar jag hela dagen med känslor och ångest är en av de starka tillstånden som ofta dyker upp hos mina klienter. Vi brukar hjälpas åt med att titta på vad ångesten kommer ur och vad vi kan lära av den. Det är viktigt att lyssna på sin ångest och inte fly ifrån den eller döva den. Läs gärna mer om det i ett tidigare inlägg.

Men ibland kan faktiskt ångesten komma ifrån kroppen och inte från känslorna och det kan vara skönt att veta om.

1 . Socker och koffein
Stora mängder av socker och koffein kan öka pulsen hos många människor, på samma sätt som det gör vid en panikångestattack. Därför tolkar kroppen det som ångest och oro när pulsen ökar, fast det egentligen bara har en fysisk orsak. Själv drack jag en energidryck av den enkla anledningen att jag var supertörstig och energidryck/bantningsdryck var det enda de serverade på denna konferens. Jag fick ganska omgående hjärtklappning, vilket gjorde mig på dåligt humör.

2 . Obalanserade hormoner
Värmevallningar, nattliga svettningar, hjärtklappning, trötthet, sötsug, mental och fysisk ångest kan tyda på en obalans i våra könshormoner. P-piller, hormonspiral eller klimakteriet kan ligga bakom allt detta. Men det finns mycket man kan göra själv för att balansera sina hormoner. Om du misstänker att du lider av hormonell obalans, rekommenderar jag dig att ta kontakt med den oerhört duktiga kost- och näringsrådgivaren Louise  Edlund. Hon har även konsultationer via Skype.

3 . Är du trött eller bli sjuk?
Låg energi , dimmig hjärna och en känsla av obehag bidrar till ångest på följande sätt: 1 ) det skapas en stressreaktion när kroppen försöker att bekämpa en sjukdomen, och 2 ) den mentala funktion påverkas av trötthet och sjukdom vilket ofta resulterar i ångest, att du blir ofokuserad och obeslutsam. Kom ihåg att sänka dina förväntningar på dig själv när du är trött eller sjuk.

4 . Drack du några för många glas vin igår kväll ?
Alkohol bråkar med vårt nervsystemet och våra signalsubstansnivåer och det kan orsaka ångest när alkoholen är på väg att brytas ned ur kroppen.

5 . Hur mår dina tarmar?
I dag finns det forskare som pekar på ett samband mellan tarmbakterier och ångest . Detta tros bero på vagusnerven som kopplar samman tarmen med hjärnan. Ät probiotika och vara uppmärksam på livsmedelintolerans. Kanske du ska vara försiktig med gluten eller mjölk?

6 . Kan blodsockret vara lågt ?
Vi är programmerade att gå in i ett tillstånd av ångest som svar på lågt blodsocker. Vår kropp säger ”hunger” och skickar vår hjärna meddelandet för att vi ska ge oss ut på jakt efter mat. En del av oss är mer känsliga för det tillståndet än andra, så det kanske inte är en dålig idé att vara uppmärksam på din upplevelse av ångest i relation till hunger .

7 . Kan du ha brist på vissa näringsämnen ?
B -komplex vitaminer, omega – 3 fettsyror, selen, magnesium, GABA och zink spelar alla viktig roll i signalsubstans och nervsystemets funktion . Brister i sådana näringsämnen kan ge ökad oro. Överväga att besöka en naturläkare, en närings- eller kostrådgivare och komplettera din kost med en del av dessa näringsämnen om du tror att du inte får tillräckligt.

Så nästa gång du upplever ångest och inte verkar kunna prata dig ur det så kanske kroppen ligger bakom din oro.

mage

Inspiration: MindBodyGreen

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *