Tre M för att lyckas

Kanske du, som många med dig, har provat att lägga om din livsstil genom att gå på diet och tränat på gym. Och precis som för många andra gick det bra ett tag, men sedan halkade du tillbaka till gamla vanor igen. Varför blir det så här? Hur kommer det sig att det är så lätt att börja ett nytt liv, men sedan misslyckas varje gång? Handlar det om dålig karaktär? Att människan är av naturen lat? Eller är det helt enkelt så att du inte har hittat rätt i dietdjungeln ännu?

Svaret är nej på alla tre frågor. Du har inte dålig karaktär, du är troligen inte heller lat och du kommer inte lyckas bättre med nästa diet. Vad det handlar om är att du ännu inte vet hur du ska göra för att ändra på en dålig vana och skapa en ny sundare. Du har inte fått rätt verktyg till att arbeta med dig själv och därför upprepar du samma misstag varje gång. Precis som de flesta andra bantare och nybörjartränare. Det är därför du nu har bestämt dig att följa med på MBJ-projektet. 

Jag är ganska övertygad om att du redan idag vet hur du skulle kunna må bättre. Men trots att du vet vad du mår bra av – gör du tvärt emot. Din övervikt eller ditt slarv med hälsan beror inte på okunskap, för det räcker med att öppna närmsta kvällstidning för att bli upplyst om vad som är bra eller dåligt för din figur och din hälsa. Men vad beror det då på?

Misstag 1 – vi tror att det handlar om disciplin, när det egentligen handlar om motivation. Om du bara är tillräckligt disciplinerad, kommer du att lyckas ta dig ut i joggingspåret trots att du känner dig genomtrött. Eller att avstå den där kanelbullen till fikat på jobbet, fast du har ett rejält blodsockerfall. Varför tror du att du kan gå från att vara karaktärslös år ut och år in och sedan en dag bara bestämma dig för att bli disciplinerad resten av livet? Tyvärr är det inte så livet fungerar. Disciplin kommer inte ramla över dig en dag, trots att de flesta av oss har en inneboende tro om att så är fallet. Hur kan vi annars kunna byta livsstil från en dag till en annan?

Disciplin är inget du kan bestämma dig för att ha, men om du är tillräckligt motiverade får du den disciplinen du behöver. Därför är motivation ett av verktygen till att lyckas skapa sunda hälsovanor. Motivation behöver du träna upp, precis som konditionen och du kommer genom kapitlen få vägledning i hur du på ett enkelt sätt gör för att skapa en varaktig inre motivation till att nå dina mål.

Misstag 2 – vi är för stränga mot oss själva, vilket gör att vi inte lär oss något av våra misstag.Om jag bara blir hård mot mig själv, ska jag lyckas! Inga undantag denna gång!” kanske du peppar dig själv med när du väl har bestämt dig för att satsa på din hälsa. Men dessvärre fungerar det inte så. De där stränga orden, hårda reglerna och pekpinnarna gör bara att du tappar sugen. Tänk dig själv att du stod bredvid din bästa vän och sa alla de taskiga sakerna som du säger till dig själv. Hur tror du hen skulle må då? Tror du hen skulle klara av sin träning bättre och känna sig peppad nog att avstå den där glassen? Troligen inte. Ofta blir vi hårda mot oss när vi inte lyckas hålla de löften vi ger oss själva. Vi känner oss misslyckade när vi kliver upp på vågen och inte ser den förändringen vi önskar.

En av de viktigaste redskapen för att nå ett hälsomål är en medkänsla med sig själv. Medkänslan gör att du ser dina felstag som en källa till kunskap för att lyckas bättre nästa gång och du kommer att söka sätt att coacha dig själv istället för att tjata och gräla på dig. Du kommer också att få stor glädje av din medkänsla när du når dina delmål, för det kommer att öka din motivation till att ta hand om dig själv.

Misstag 3 – vi sätter för höga mål, vilket gör att vi lätt misslyckas och tappar sugen. De flesta människor som har sökt upp mig för att få hjälp med att nå sina häsomål, har oerhört ambitiösa planer. De vill lägga om sin kost, börja träna fem dagar i veckan och börja meditera, gärna från en dag till en annan. När det kommer till nya sunda hälsovanor sätter vi ofta väldigt höga mål. Vi vill också gärna ha snabba resultat och kalkylerar med att gå ned minst ett kilo i veckan.

Idag finns det forskning som visar att höga mål har en förmåga att förlama oss, istället för att inspirera oss. Bra dagar när allting flyter kan du hålla dina löften till dig själv, men de flesta av årets dagar lägger vardagliga saker hinder för dig och plötsligt finner du dig tillbaka i dina gamla vanor.

Därför lyckas du bäst genom att söka efter det som är möjligt för dig i din vardag. Genom att leta efter det som är realistiskt, kommer du kunna hålla igång motivationen. Samtidigt vinner du på att gör många mindre delmål istället för att hålla dig till ett högt övergripande mål. Du kommer att få lära dig att tänka som en maratonlöpare, att börja långsamt för att orka hela vägen.

Du kommer att slippa göra dessa misstag igen för Nå ditt bästa jag hjälper dig att använda dig av dessa tre M – Motivation – Medkänsla – Möjlighet. De kommer att vara en följeslagar på din resa under dessa hundra dagar.

lyckas

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

1 kommentar till “Tre M för att lyckas

  1. Precis det jag ville läsa idag – och få ord på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *