Tema: att rensa. Alla små energitjuvar.

Är du som jag – att det av någon oförklarlig anledning samlar sig stora högar av papper, att-göra-listor och post runt din dator? Att vissa skåp eller lådor alltid är fulla med en salig blandning av skräp och bra-att-ha-saker. Min sambo och jag har ett gemensamt arbetsrum och våra datorer står bredvid varandra på ett stort skrivbord. Mina pappershögar smyger sig alltid närmare och närmare hans rena och ordnade sida av bordet. Än så läge har jag respekterat hans sittplats och han verkar vara skapt med en ängels tålamod.

Jag vet att alla dessa högar tar av min energi. Att varje gång jag öppnar ett skåp som är fullt av skräp, så gnager det i mig. Så jag behöver verkligen denna hälsovecka, med ett litet extra fokus på att rensa. Men nu ska vi inte drunkna i projekt att strukturera och rensa. Vi tar en sak i taget. Små knep mot att rensa ut onödiga tidstjuvar.

Vad det i första hand handlar om är beslut. Att fatta ett beslut kring ett papper eller en sak – var det ska bo eller om det ska tas om hand nu eller slängas. Om vi skjuter på beslutet, hamnar det antagligen på en synlig plats där det ligger och pockar på din uppmärksamhet eller stoppas undan i den där röriga lådan. Så här mina vänner kommer några små råd om hur vi kan tänka för att underlätta för oss själva.

– Om du får ett brev eller papper, bestäm direkt om du ska slänga det, spara det i en pärm eller göra något åt det i stunden. Skjut inte upp beslutet.
– När du får ett mejl – öppna det inte förrän du vet att du har tid att svara på det.
– Det som tar mindre än två minuter – gör det på en gång. Att skjuta upp saker tar mycket energi, medan att få det gjort gör ditt hjärta lite lättare.
– Om du dock skjuter upp något – skriv ned det så du inte belastar din hjärna med ett oavslutat projekt.

Kom ihåg – du bestämmer vilka mejl, sms eller telefonsamtal du ska svara på. Du bestämmer över din tid och vad som ska få utrymme i ditt liv.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

4 kommentarer till “Tema: att rensa. Alla små energitjuvar.

  1. Tack Maria! Efter att ha läst den här gick jag och rensade i ett antal högar som legat på sovrumsgolvet sen i somras. En hel av det blev en jättehög med dikter jag skrivit som jag behöver gå igenom, men det är för mycket arbete just nu. Nu ligger den högen i en garderob i stället, så slipper jag se dom varje dag och påminnas om allt detta jobb jag inte gjort!

  2. Vad glad jag blir att du fick lite kraft och inspiration.
    Men var rädd om dina dikter. Lägg dem istället i en fin ask och var stolt över din kreativitet och gåva att skriva. De är ju frukterna av ett jobb du HAR gjort. Varför måste de bo i garderoben? Sätt upp dem på väggen, ge till en god vän, lägg ut dem på en blogg eller ställ fram den fina asken som en påminnelse om din skaparglädje.

  3. tack för tipsen Maria…men det är flera hundra texter så det krävs ett jättejobb för att sålla ut dom jag tycker är värda att satsa på…Men, en fin låda kan jag jag tänka mig så länge 🙂 Det blir nästa steg!

  4. Oj – så många texter! Jag hoppas att du snart kommer att dela med dig av dem och inte hålla din skaparkraft för dig själv. 😉 Förresten Julia, så glömde jag säga – välkommen tillbaka. Har saknat dina inlägg. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *