Nu har vi kommit till det femte budordet – känn en glädje i rörelsen.
När vi skrev Helhetsmetoden så handlade ett kapitel helt och hållet om motion. Jag intervjuade människor som kände till allt om träning, jag läste böcker och jag undersökte – och alla sa samma sak – rörelse är livsviktigt. “Tar du bort träningen, tar du bort funktionen”, det vill säga att kroppen är precis som vilken maskin som helst – om den inte används så rostar den sönder. Och när man börjar undersöka vad som händer med kroppen när vi motionerar – så inser man att det måste vara det absolut bästa sättet att förbättra sin hälsa på. Rör på dig – och du blir frisk.
Idag äter jag sista tabletten på min penicillinkur och hoppas kunna börja röra på mig lite försiktigt snart. Raska promenader, lite poweryoga. Min kropp längtar efter rörelsen.
Men att tvinga sig ut i spåret, fast man avskyr att springa, att stressa till gymmet för att hinna svettas en gnutta mellan aktiviteterna eller om du ställer för höga krav på dig själv i början – stressar träningen dig så mycket att den inte blir välgörande. Det ska vara roligt – det ska gå lätt – det ska vara lagom. Här kommer de bästa sätten att känna lära sig att känna en glädje i rörelsen:
- Undanröj alla småhinder som lägger krokben för dig själv i vardagen, genom att ha träningsväskan färdigpackad när du vaknar, ordnat barnvakt i tid, se till att ha träningskläder och skor som känns snygga och bekväma, bra musik laddad i MP3-spelaren osv.
- Planera in vilodagar på samma sätt som du planerar in träningsdagar.Om du inte låter kroppen återhämta sig finns det stor risk att du antingen inte utvecklar din muskelmassa alls eller att du får skador i kroppen. Detta är särskilt viktigt i början. Du ska ingalunda ha dåligt samvete om du har vilodagar.
- Ställ lägre krav på dig själv i nutid och högre krav på sikt. Fundera på hur du vill att din träning ska se ut om tre månader. Och sedan delar du det med hälften och börjar där. Om du har bestämt dig för att du vill träna fyra dagar i veckan om tre månader, börja med två gånger i några veckor.
- Timmarna du har vikt till träning, se till att de handlar om träning även om du blir sjuk. Läs en träningstidning, planera din framtida träning, shoppa snygga sportunderkläder eller något liknande. På så sätt visar du för dig själv att din träningstid är helig, du behöver den och du vill ha den.
- Se alltid till att något av dina träningspass är roligt. Om du tycker om dans, yoga eller att promenera med en kompis. Prioritera det som är kul!
Första budordet – din historia skapar inte din framtid.
Andra budordet – förlåt dig själv och andra
Tredje budordet – andas medvetet
Fjärde budordet – håll dina drömmar vid liv









