Tema: att rensa. Rensa ut problemen.

Vi har alla varit där. Mitt uppe i en oro över något. Ett problem som verkar omöjligt att lösa. Eller en händelse som har eller kan gå snett. Problemet fyller dina tankar och påverkar dina känslor och det kan dyka upp och påminna dig när som helst – mitt i natten, under en kelstund med din älskling, mitt under ett jobbmöte eller i någon annan situation som kräver din uppmärksamhet.

Jag skulle kunna säga till dig som hans helighet Dalai Lama ”Oroa dig inte. Antingen kommer det lösa sig och då finns det ingen anledning att oroa sig, eller så kommer det inte lösa sig och då kommer oro inte göra någon nytta.” Fast det är oftast svårt att förlika sig med den tanken, oron kan anfalla oss trots att vi försöker ducka för den.

Det finns dock ett sätt att underlätta för oss själva. Det är att använda sig av papper och penna. Faktum är att det till och med har gjorts vetenskapliga studier på detta. Genom att skriva ned sin oro eller sina problem, upplevde försökspersonerna en större lättnad och kunde koppla bort sina gnagande tankar. När du sätter ord på dina bekymmer genom att skriva ned dem, så har du rensat ditt sinne från det som oroar dig. Tag för vana att ha en liten anteckningsbok vid sängen och lista det som bekymrar dig. På så sätt får du ur dig din oro och slipper belasta dina tankar med problemen. Prova. Det hjälper.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

2 kommentarer till “Tema: att rensa. Rensa ut problemen.

  1. Jo det brukar åtminstone lindra. Sen kan man ju skriva en sån där tack-bra-hjälp-bok a la Mia Törnblom, där får man ju ur sig de värsta problemen…Det lättar faktiskt att skriva ner att ”hjälp mig med xyz-problemet”, det blir lite av en ickereligiös bön samtidigt.

  2. Tack Julia! Mias ”Hjälp mig med…” är mycket effektiv. Jag skrev det själv en hel sommar och stressen och oron lindrades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *