När avsky byttes till ömhet – fanns inte längre behovet att bli slank – jag blev istället hälsosam.

Plötsligt blir vi överösta med höstens alla bantningstips, olika dieter, piller och pulver som lovar att kilona ska rasa. I mig hugger det till varje gång jag läser ordet eller hör ordet banta. Förut högg det till av sorg, nu blir jag mest arg. För hur ska vi kunna lära oss att ha ett sunt förhållningssätt till våra kroppar och till maten vi äter, så länge vi lever i ett ätstört samhälle? Så länge det är helt okej att resonera som en anorektiker utan att någon reagerar ”Rasa 5 kilo på två veckor med nya fettbränningsmetoden” eller ”Ät våra soppor och minska fyra kilo på en vecka!”. Hur är det möjligt att kunna se med kärlek på sin kropps former, när vi hela tiden matas med bilder om vad som är snyggt? Och alla dessa före- och efterbilder, som självklart står som en symbol för ett hårt arbete – men visar också att det inte är okej att vara rund. ”Då var jag tjock och olycklig, nu är jag snygg, slank och sexig”.

Fet och värdelös
I större delen av mitt vuxna liv har jag kämpat med negativa tankar kring min kropp. Jag har känt mig fet och värdelös, vilket har drivit mig till att banta på olika sätt. Men varje gång jag ställde mig på vågen blev jag besviken och den sorgen gjorde att jag ville proppa i mig allt godis jag kunde hitta. Så jag bantade, gick ned i vikt, avskydde min kropp och upptäckte att jag fortfarande inte hade karaktär nog att vara smal, blev besviken, kände mig misslyckad och tröståt mig upp i vikt igen. En evig rundgång. Och jag tröstade mig med tanken ”Men denna gång ska jag bli smal! Nu ska jag verkligen lyckas!”

Jag lyckades inte hitta någon hälsovikt förrän jag hade slutat slå på mig själv. Den dagen jag bytte perspektiv och började arbeta med att älska det jag såg i spegeln istället för att försöka banta mig till en drömkropp – den dagen förändrades allt. När avsky byttes till ömhet, fanns inte längre behovet att bli slank.

kroppen

Att byta perspektiv
När jag bytte perspektiv från att äta för att bli smal – till att äta för att vara frisk och stark var det som om jag fick ett nytt liv. Plötsligt upptäckte jag hur skönt det är att ha en kropp. Hur fint det är att vara smidig, stark och snabb. Hur jag njuter av bli klappad och kramad även där det finns valkar och mjukt hull. Åh vad jag älskar min kropp! Och jag älskar att äta gott och hälsosamt!

Att äta fel och för mycket är ofta en symptom på något helt annat. Övervikten handlar inte om vad du stoppar i munnen, utan vad du tänker om dig själv och din kropp. Du äter för så många fler orsaker än att få näring – för att fira, för att trösta, för att du är arg, besviken och misslyckad. Men det finns andra sätt att hantera dessa känslor. Och framför allt kan du bli hel av att se på din kropp med empati och omsorg. Då kommer du att vilja ta hand om dig själv för att det är skönt att ha en frisk och stark kropp, inte för att du blir lycklig om du är smal.

Dags att sluta banta?
Jag använde KBT, mindfulness och compassionfokuserad terapi för att hela min syn på min kropp och sluta banta. I många år har jag hjälpt andra kvinnor och män både enskilt och i grupp att bli snällare mot sig själva och släppa taget om smalideal och istället nå en hälsovikt. En vikt som är bra för välbefinnandet – både i kroppen och i själen. Efter att haft ett uppehåll på några år har jag blivit ombedd att hålla en kurs i KBT och viktminskning och denna gång kommer den att hållas via webbnarium, så du kan bo var som helst i världen och ändå delta på våra seminarium.

Men viktigt att komma ihåg! Detta är ingen bantarkurs! Detta är ett sätt att sluta banta och börja fokusera på sin hälsa och att älska sin kropp precis som den är. 

Vill du lära dig att hantera maten och vikten och slippa tankar på dieter?
Vill du sluta fred med dig själv och din kropp en gång för alla?
Vill du ha hjälp att flytta fokus från vikten till hälsan?

Med hjälp av KBT kan du förstå mekanismen bakom ditt ätbeteenden. Det du lär dig är ingen ny diet eller bantningsmetod, det är ett enkelt och roligt sätt att hålla sin hälsovikt utan att banta.

Allting hör samman och genom att se till den verkliga orsaken till din övervikt, istället för att banta bort symptomet på höften når du den varaktiga viktminskningen. Du kan få varaktiga verktyg och hjälp att balansera kroppens hunger och känslornas sug. Du får vägledning till att förändra det som hindrar dig idag att nå din hälsovikt. Vi jobbar också tillsammans med att stärka självkänslan och minska din vardagsstress och du får lära dig mindful eating.

Tid: Onsdagar kl 20.00 – 21.00
Dagar: 10 onsdagar från 3 sept tom 19 nov (med uppehåll 25 sept och 1 okt)
Kostnad: 3000 kr
Ingår: boken Helhetsmetoden
Hur: Webbinarium. Allt du behöver är en dator och uppkoppling mot nätet. Du loggar in och följer min föreläsning under en timme. Du har möjlighet att chatta med mig och dina kurskamrater under tiden. Du ser mig, jag ser inte dig.
Anmälan: maria.helander@kreativdialog.se

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *