Att acceptera och tycka om sig själv som den man är idag

Jag har tänkt mycket den senaste tiden på att vår strävan efter att gå ned i vikt, nå vårt bästa jag, börja träna och meditera många gånger handlar om att vi har svårt att acceptera och tycka om den vi är just nu. Vi ser oss själva i spegeln och är inte nöjda med det vi ser. Därför kämpar vi och försöker nå framgång genom att banta eller flåsa runt i spåret. Om vi sen misslyckas blir vi besvikna och får ännu svårare att stå ut med det vi ser.

Under min sommarsemester såg jag mig knappt i spegeln. Jag gick runt och skrotade i samma kläder, osminkat och opiffat och mådde mycket bra i det. Och jag upptäckte hur skönt det är att landa i att tycka om den jag är. Det är där du behöver börja – om du önskar förändra något med dig själv – börja med att tycka om dig själv. Och de som går kurs hos mig eller möter mig i terapisoffan vet att det är alltid det jag prioriterar – att träna dig i att tycka om dig själv. 
1408780683465

1 . Att gå ned i vikt är en läkande resa .
Det handlar inte om att gå på en diet och börja banta. Permanent viktminskning handlar om att inse att den enda person som är ansvarig för din hälsa är du. Du går ner i vikt naturligt om aktivt väljer att flytta fokus till att bli ditt bästa jag och ge din kropp den maten, den träningen och den återhämtningen den faktiskt mår bra av.

Ställ undan vågen och sluta med dina dieter. Att läka sig själv innebär också att börja uppskatta det du har just nu – att öva dig på att se vad fantastiskt din kropp är. Att öva dig i att sluta jämföra dig med andra. Att öva dig i att sluta berätta för dig själv hur ful/avskyvärd/tjock/misslyckad du är och istället se hur stark/vig/snabb/frisk/mjuk/varm du är. Öva dig i att vara varsam med dig själv.

2 . Läker din kropp 
Mat har inte bara förmågan att förändra hur du ser ut, den kan också skifta hur du tänker och känner. Mat som är bra för dig hjälper din kropp att läka, känna sig mätt länge och glad. Sök inte efter den maten som kommer att göra dig smal, sök efter mat som är så naturlig som möjligt, fri från konstgjorda smakämnen, tillsatser, färgämnen och konserveringsmedel. Flytta fokus från allt du inte får äta, till allt fantastiskt gott du får äta. Börja med att lägga till en god kostvana istället för att dra ifrån. Många som med min hjälp strävar efter att nå sitt bästa jag, väljer att lägga till en grön drink och upptäcker hur pigga, starka och friska de bli av den vanan.

3 . Läker ditt sinne
Dina tankar är en del av din inre värld och måste tas i beaktande om du skall nå ditt bästa jag.

Börjar helt enkelt genom att notera vilka tankar som stödjer dig. Var uppmärksam på de tankar som får dig att må bra, tillsammans med de som inte gör det. Ju mer stödjande tankar du har, desto hälsosammare, snällare och mer kärleksfull blir ditt sinne. Odla  de stödjande tankarna, som kommer att hjälpa dig att ändra dina gamla vanor och mönster på ett positivt sätt .

Det finns många enkla övningar som du kan använda för att ändra hur du tänker på din kropp. Några av mina favoriter är visualisering, mindfulness, yoga – upptäcka din inre dialog och uppmärksamma dina språkmönster.

4 . Läker dina känslor 
Att bygga en hälsosam känslomässig värld är grunden inte bara för att gå ner i vikt utan också för att behålla den för gott. Alla elaka och stränga ord till dig själv genom åren har skapat ledsna känslor och dessa skapar ett sug efter fel mat. Dessa tankar och känslor behöver du ta hand om, istället för att försöka stoppa undan år ut och år in. Skriv ned dem, prata med någon, gråt ut, var varsam mot ditt inre barn, möt dem i tystnaden eller i meditationen – genom att förstå dem och acceptera dem läker du dem. Det ökar din självempati och minskar ditt sug efter tröstmat.

Flytta ditt fokus från viktnedgången och sök efter att må, leva och vara ditt bästa jag istället. Gör det som är gott för dig och viktminskningen kommer naturligt.

Vill du jobba mer med dessa steg? Följ med mig i vår på distanskursen Nå din hälsovikt med KBT och mindful eating.  Jag har platser kvar.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

1 kommentar till “Att acceptera och tycka om sig själv som den man är idag

  1. Det var skönt att läsa dina ord och försöker acceptera mig själv som jag är!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *