Jag vägrar ge upp

Jag ramlade över en artikel om Sjögrens syndrom, en reumatisk sjukdom som jag själv blev diagnostiserad med i tjugoårsåldern. Där läste jag följande mening ”Nedsatt arbetsförmåga finns hos de flesta. Patientens egen aktivitet kan vara av avgörande betydelse. Det gäller att inte ge upp. Även om man drabbats av en besvärande sjukdom som denna måste livet fortsätta.”

2014-09-15 15.13.59

När jag var sexton fick jag ont i mina leder. Jag klarade inte av att gå i trappor, kunde inte vara med på gymnastiken, sov dåligt på nätterna och kunde inte göra saker som normala tonåringar ska göra. Psoriasis artrit konstaterade man på sjukhuset, värktabletter och kortisonsprutor och sedan fanns det inget annat att göra än att förberedda sig på ett liv med värk, som min doktor så käckt uttryckte sig.  Kan ni tänka er hur det kändes för en sextonåring att höra det?

Fokus på hälsan
Men jag fick hjälp av min mamma, som satte ned foten och sa att ”Från och med nu Maria är det fokus på din hälsa och inte din sjukdom!”. Hon hjälpte mig att lägga om kosten, jag åkte på hälsohem, lärde mig lättare former av träning som yoga. Och ganska snart försvann värk och svullnad.

Det kom och gick i skov under hela tjugoårsåldern och dessutom blev jag trött, fick torr mun och torra ögon. Efter ännu en lång utredning konstaterades Sjögrens syndrom. Åter igen fokus på hälsan och ny trix och fix med kost, vila och rörelse. Och denna gång en underbar läkare som sa ”Det viktigaste för en reumatiker är att ha det roligt!”. En mycket, mycket klok läkare!

Inte ge upp
Den här strävan har präglat mig. Jag ger bara inte upp när något jobbigt händer. Idag är jag så gott som symptomfri, tack vare en glutenfri, naturlig kost, rätta tillskott, återhämtning och rörelse. Och jag har det roligt! Om jag slarvar kommer ledvärken som en brev på posten.

Men under två veckor har jag haft en diffus värk i mina stora leder. Genast börjar jag kalkylera om vad jag har slarvat med. Kanske det kan ha och göra med att jag åt lite gluten några gånger under sommaren, men det brukar komma snabbare är så. Jag ökar på dosen Omega 3, färsk ingefära och drar ned på intensiv träning. Idag kändes det lite bättre när jag vaknade så jag är nog på rätt spår.

Hälsoinvesteringar
Jag brukar säga att det är tur att jag har en kropp som berättar för mig hur jag ska leva hälsosamt, eftersom jag fullkomligt älskar socker, vetemjöl och snabba kolhydrater. Men det är ett faktum att om vi stressar, äter snabbmat och snarr och inte rör på oss – då kommer vi förr eller senare bli sjuka. Du kan äta dig sjuk, på samma sätt som du kan äta dig frisk. Därför är våra hälsoinvesteringar så viktiga. Det är vår privata sjukförsäkring.

Fyll på din kropp varje dag med nyttigheter, byggstenar så den kan hjälpa dig att vara frisk och stark. Hjälp den att röra på sig, älska, skratta och vila. Din hälsa är din framtid. Det finns ingen anledning att ge upp.

Om du funderar på vad du kan göra mot din trötta värkande kropp – då ska du investera i din livs viktigaste bok – Gnisselzonen av Anna Hallén. Där får du veta vad du kan göra för att må bättre och bli symptomfri.

hälsa

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

3 kommentarer till “Jag vägrar ge upp

  1. Du är väldigt inspirerande, Maria!
    Tar du även gurkmeja? Enligt en läkare jag var hos, så är det väldigt bra mot inflammationer och jag skulle ha det i allt jag kunde tänka mig! Något som jag tyvärr glömmer bort, för jag har inte fått in någon rutin för det.

  2. Kloka och fina ord. Det ligger så mycket sanning i det! Jag har själv sjögrensdiagnos sedan snart fem år tillbaka. Med en gluten- och sockerfri kost har jag nu varit symptomfri sedan tre år. Att arbeta med kroppen och välbefinnandet har blivit en viktig pusselbit därefter 🙂

  3. Tack för bra och tankvärt inlägg, jag har nyss fått diagnosen reumatism och väntar nu på att få komma till en reumatolog tror jag det hette.
    Suger i mig allt just nu om detta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *