Kan du vara annat än vacker?

Åse Falkman Fredriksson och jag höll en föreläsning tillsammans om ”vacker inifrån och ut” under vår vistelse i Sitges, Spanien. Vi pratade om naturliga produkter på huden och Åse demonstrerade en skrubb hon gjort på socker, kokosfett och lime. Så läcker!

Jag pratade en del om hur ofta vi kvinnor tänker att vi ska bli snygga sen – sen när vi har gått ned alla kilon, sen när vi har börjat träna, sen när vi har opererat våra bröst. Jag ställde fråga till några i publiken ”Vilken av dina kroppsdelar tycker du är fin?”. Det var inte många som kunde svara. Och efteråt var det flera som kom fram till mig och berättade att de hoppades att jag inte skulle fråga dem – eftersom de inte visste vad de skulle säga.

Det gör så ont när jag tänker på det. Alla dessa vackra kvinnor och ingen av dem kommer på något som de tycker om hos sig själva. Men hade jag ställt frågan, kan du komma på något hos dig själv som du är missnöjd med hade jag fått många svar.

Ställ dig frågan själv – vad tycker du om på din kropp? Kan du komma på tre saker?

Om inte tycker jag det är dags att du börjar att arbeta med din kropps självkänsla. Om du inte kommer på något snyggt om dig själv nu, kommer du heller inte att komma på det när du har gått ned 20 kilo, botoxat pannan eller köpt nya kläder. Du behöver börja nu!

Övning 1
Tänk dig att du vaknade imorgon med den perfekta kroppen – vad hade du gjort då? Hade du sprungit ut och köpt snygga kläder? Hade du strippat för din man? Hade du gått till badhuset? Hade du anmält dig till en kurs i magdans? Fundera ut vad du hade gjort.

Klar? Bra! Då väntar du inte med de sakerna – du börjar göra alla dessa roliga saker just nu! På så sätt visar du dig själv att du duger precis som du är. Du blir säkert jättefin om du går ned 20 kilo – men hey – du är jättefin nu med! Sätt inte livet på vänt – utan börja göra allt du längtar efter redan nu.

Övning 2
Vad vill du att din kropp ska kunna göra? Springa? Dansa? Vara smidig under ett yogapass? Kunna lyfta tunga vikter på gymmet? Kunna gå i trappor utan att få ont i knän och höfter? Fundera på de egenskaper som är viktiga för dig och din kropp. Det är nämligen där du ska ha ditt fokus. Varje gång du tänker ”jag vill bli smal”, tänk istället ”jag vill bli vig/stark/snabb/frisk”. Släng ut vågen och fokusera på hälsan.

Skriv ned alla egenskaper du önskar att din kropp ska ha och se till att dessa blir ditt mål istället för vikt eller mindre mage. Påminn dig ofta om dessa egenskaper.

vackerFoto: Helena Böling

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

2 kommentarer till “Kan du vara annat än vacker?

  1. Så klokt skrivet, att fokusera på egenskaper istället för utseendet! Det gäller ju inte bara kroppen, utan även när man tänker på hela sig. Hur vill jag vara är en viktigare fråga än hur vill jag se ut. Men inte alltid så lätt att leva efter……
    Tack för din blogg! Gillar ditt sätt att tänka

  2. Det är svårt att säga positiva saker om sig själv, lättare att säga om hur man är än hur man ser ut 🙂

    Kram! Aase

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *