Att vila är att ta sig själv och sin hälsa på allvar

Läkare, forskare och psykologer varnar med stora ord om att trötthet är på väg att bli Sveriges nya folksjukdom. I USA, som ibland blir lite av en karikatyr av vårt lilla land, skriver man ut vaken– eller piggpiller till alla urlakade och genomtrötta människor.

Ska det behöva bli så här? ”Trötthet ett tecken på att människor kör för fort – på jobbet, hemma och på fritiden” säger Aleksander Perski, chef för Stressmottagningen i Solna. ” Ju mer aktivitet, desto mer behov av återhämtning, så enkelt är det. Tyvärr lever många av oss enligt rakt motsatt princip, vi drar ned på vila och återhämtning för att pressa in mer aktivitet.”

Så vi gör mer, pressar oss hårdare, inhämtar mer information och är ständigt tillgängliga via mejl, chat och mobil. Tid för vila och återhämtning är inte lika viktigt som att kunna prestera.

Balans mellan vila och aktivitet
Vi behöver ett nytt förhållningssätt till arbetet, hälsa och levnadsglädje. Att vila är att ta sig själv på allvar och respektera sina basbehov. Forskning visar att vi mår bäst av att varva aktivitet med korta stunder av vila kontinuerligt under dagen och under veckorna. Så ta din vila på allvar.

Skriva in i kalendern då du ska vila. Om du har någon aktivitet på kvällen ta dig en timmes siesta mitt på dagen och försök då och då stoppa in fem minuters tyst Mindfulness eller bara slöa i soffan, för att låta stress och press rinna av dig.

vila

Sömn
Att börja och avsluta dagen i ett lugnt tempo är viktigt för din kropps hälsa. Låt inte mejlen vara det första du kollar av på morgonen, utan tillåt dig att vakna kravlöst. Om du sover dåligt, ta det på allvar och sök hjälp. Det finns mängder med skickliga KBT-terapeuter och sömnprogram som kan hjälpa dig att komma tillbaka till den goda sömnen.

Så ta ditt välbefinnande på allvar. Titta över följande områden och se om det finns något du kan göra för att motverka tröttheten.

1)    Ger jag mig tillräckligt med tid för vila, eller hur kan jag göra för att skapa fler tillfällen till det?

2)    Sover jag ordentligt och tillräckligt, eller hur skulle jag kunna göra för sova bättre?

3)    Äter jag bra och regelbundet? Kan jag planera in mina måltider bättre, eller se till att laga mer hälsosam mat? Behöver jag kanske äta kosttillskott?

4)    Får jag minst 20 minuters dagsljus om dagen?

5)    Rör jag på mig eller kan jag planera in mer aktivitet och motion?

Var rädd om dig och planera in din vila och återhämtning lika väl som du tar hand om dina aktiviteter.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

2 kommentarer till “Att vila är att ta sig själv och sin hälsa på allvar

 1. Ja, det är säkert så att många kör på i ett alldeles för högt tempo. Det är också mest socialt accepterat, verkar det som – tid för reflektion och stillhet anses ofta liksom sunt i teorin, men som något som är lite konstigt att prioritera i verkligheten. Lite som att alla vet att det är viktigt att äta bra, men de som vill undvika till exempel socker eller alkohol i allmänhet anses lite trista och torra…

  Jag har medvetet valt bort en del saker i livet som jag tyckte tog onödig tid och energi i anspråk, till exempel Facebook (där jag var med några år). Men om just den frågan kommer upp i något sammanhang märker jag att de flesta reagerar lite negativt och menar att det ju är kul att hålla koll på vad alla andra gör och vad som händer (och jag tror att just ”kul” är nyckelordet här, man MÅSTE ju göra allt som är kul, eller hur? ;-)). Men grejen är att jag tyckte det var jätteskönt att slippa ta in hela detta flöde av information varje dag. En distraktion mindre, liksom. Det är nog väldigt olika hur man är, men för mig var det en lättnad när jag plockade bort just den här aktiviteten ur mitt liv och fick en kvart över varje dag. Det var inte så mycket tiden i sig, utan att hjärnan fick vila lite extra och att jag kunde fokusera mer på annat.

  Gillar förresten bloggen, den är inspirerande! 🙂

 2. Tack Lotta för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter.
  Jag tror att du har rätt i detta att det inte är socialt accepterat med återhämtning. Lägger man sig på soffan och vilar – så latar man sig. Tar man en ledig dag – måste man ha ett bra skäl. Det är helt galet! Vårt samhälle är så prestationsinriktat att vila är något för lata. Och lat vill man ju inte vara.
  Modigt av dig att gå ur Facebook. Förstår att du känner att det är ganska skönt.

  Varma hälsningar
  Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.