Det finns inga lata människor

Om jag ger dig rådet att vara snäll mot dig själv, så tittar det fram en disciplinär uppfostran hos de flesta av oss. “Jo, det kan jag vara, men…” och efter det kommer olika uttryck som vi har lärt oss sedan barnsben om att vara snäll mot sig själv är lika med att bli lat, fåfäng eller dekadent. “För människan är i grunden lat och odisciplinerad och behöver en rejäl spark i baken för att gå ut och tjäna sitt leverbröd”, anser man. På något sätt har snällhet mot sig själv blivit ett fult ord, som innebär att man tillåter sig själv att missköta arbete och hem.

För mig hör inte de sakerna samman. Jag har brukar hävda att det inte finns lata människor – bara oinspirerade. De allra flesta kan jobba och gno hur mycket som helst för något de tycker om eller känner sig motiverade inför. Så därför tycker jag att det är fel att blanda ihop att vara snäll mot sig själv och att vara lat.

Att vara snäll mot sig själv är viktigt för att kunna balansera upp alla gånger vi tvärtom är riktigt hårda, stränga och rent av negativa mot oss själva. Du vet de där självkritiska tankarna som håller tillbaka oss, får oss att känna oss nedstämda och ledsna. Då behöver du vara snäll mot dig själv, genom att ta hand om dig, vara varsam när det behövs och lika omsorgsfull som du kan vara mot en riktigt god vän. Blanda inte ihop snällhet med att vara mesig eller undergiven.
Att vara snäll mot sig själv innebär att sätta gränser, tro på det du gör och inte slösa med din tid och kraft på fel saker. Saker som bränner ut dig eller slösar med din värdefulla energi. Så ibland är det att vara snäll mot sig själv att säga nej och ha integritet.
Att vara snäll mot sig själv innebär att välja ett hälsosammare alternativ till fikat än den där bullen, därför att du vet att det är att ta hand om din kropp.
Att vara snäll mot sig själv innebär också att ge dig själv en inre kram om det inte blir som du tänkt dig , om du snubblar och gör bort dig.

Vad kan du göra för att vara snäll mot dig själv idag? Känn efter vad som skulle få dig att må bra. Behöver du säga ifrån till en krävande vän, be någon om hjälp eller se till att hinna med en ordentlig promenad på lunchen? Kanske du ska vila ikväll eller är du allra snällast om du går till gymmet? Du förtjänar att vara snäll mot dig själv.

lata

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

1 kommentar till “Det finns inga lata människor

  1. Ja jag har en riktigt dålig vecka känns det som. Mycket jobb, för lite träning och känns som infektion på gång.
    Så när jag trött som bara den kommit mig hem. Bokat av mitt styrketräningspass och tänkte ta bilen till affären och köpa både chokladkaka och påse med färdig nötmix (som jag verkligen inte tål). Så stannade jag upp å kände att nä jag tar en promenad innan jag åker. Vilket slutade med att jag fick lite mer kraft att fixa iordning mat både till ikväll och lunch imorgon och kände att nä jag behöver inget i affären.
    Tillåter att det är en dålig vecka, för jag vet att nästa kommer bli bättre. Så ja oinspirerad denna vecka men ändå snäll mot mig själv:-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *