Bråka inte med dig själv för att du åt lördagsgodis

Igår hade jag förmånen att lyssna på Louise Edlund och Anna Hallén när de pratade om vår hälsa och hur det kommer sig att vi blir allt fler som blir utbrända, deprimerade, får krånglande magar och värk i kroppen?  Anna beskrev så tydligt att vi idag lever långt ifrån hur våra liv är tänkta att levas. Den maten, den stressen och den bristen på återhämtning som vi utsätter våra kroppar för bryter ned vårt fantastiska immunförsvar och skapar obalans i hormonerna. ”Vi äter inte artegen föda, sådan mat våra kroppar är designade för att äta, vi lever heller inte ett arteget liv med gemenskap, och balans mellan återhämtning och rörelse.” Därför blir vi förr eller senare sjuka av stressen eller av fel kost. Men på samma sätt som ett levnadssätt kan göra oss sjuka, kan vi också läka vår kropp. Den är fantastisk och strävar hela tiden mot hälsa, så länge vi lyssnar på den och stöttar den med rätt mat, rörelse och återhämtning.

Stressade kroppar
Det Anna ständigt återkom till var hur mycket stressen ställer till med. Precis som jag alltid hävdar berättade hon att det egentligen inte är stressen som är farlig, utan bristen på återhämtning. Och hur stress inte behöver handla om att ha mycket att göra, utan snarare de kraven vi ställer på oss själva och de taskiga tankar vi matar oss med. Vi lever något slags Superhjälteliv – där vi ständigt ska prestera. Men våra hjärnor har inte uppdaterats sedan stenåldern, de vill att vi ska också ska vila, kramas, skratta och i perioder bara ligga i gräset och titta på molnen.

Investera på ditt hälsokonto
I vår Boostcamp strävar vi mot en balans. Kanske du äter fantastiskt rätt för just din kropp, kanske du tränar massor, men trots det sover du oroligt och har en ledsen mage. Se över dina Fem Friska

Hur sover du för att må ditt bästa?
Hur äter du för att må ditt bästa?
Hur rör du på dig?
Vilken slags återhämtning mår du bäst av?
Hur ser din livskvalité ut?

Och bråka inte med dig själv för att du åt lördagsgodis igår eller drack ett glas vin för mycket. Se allt bra du gjorde för dig själv istället. Ge dina tankar ledigt från skäll och klankande, se till att denna dag fylls med små investeringar på ditt hälsokonto. Varje investering du gör min vän, ger dig lite energi till att göra ännu fler bra val.

Och om kroppen värker, magen krånglar eller du känner dig trött och håglös – läs Annas bok Gnisselzonen. Den kommer att hjälpa dig att förändra ditt liv och läka en stressad kropp.

hälsa

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *