Varför tjatar alla om mindfulness?

Forskningen från de senaste åren visar tydligt hur en kort stunds mindfulnessmeditation dagligen ger återhämtning av kropp och hjärna på ett förbluffande sätt. När kroppen får återhämtning  ger det i sin tur minskad stress, förbättrat minne och koncentration, hjälper oss att känna större empati och ger fler kreativa tankar. Det har öppnat upp för att använda mindfulness inom vården idag, för att behandla allt från stress och depressioner till kronisk smärta.

När du nu börjar arbeta med mindfulness i din vardag, kan du själv börja upptäcka vad som händer med din kropp och vilka vinster du får.  bättre

Bättre sömn
Vi svenskar sover sämst i Europa visar en undersökning som Karolinska institutet har gjort, mer än var fjärde svensk har problem med sömnen. Hur sover du? Ofta är anledningen till att man har svårt med insomning eller svårt att somna om ifall man vaknar på natten, stress och oroliga tankar. Om du är stressad för något är din kropp på helspänn och att alla stresshormoner sänder ut signaler till din hjärna att den ska vara alert. Du upplever att dina tankar snurrar och att det känns omöjligt att sova även om du är trött. Om du regelbundet gör mindfulness kommer du att uppleva mindre stress, vilket i sin tur kommer att påverka din sömn positivt. Det finns forskning som visar att de som har lärt sig mindfulnessbaserade övningar för snabbare insomning, somnade dubbelt så snabbt som tidigare. EEG på personer som regelbundet tränar mindfulness, visar att de får en lugnare nattsömn med färre avbrott.

Ökad fokus
Genom att du övar dig i mindfulnessmeditation tränar du upp din förmåga att vara fokuserad och kunna sålla ut distraktioner. Effekten av din träning kan du upptäcka förvånansvärt snabbt. I USA gjorde man ett experiment som visade att endast 20 minuters mindfulnessmeditation i 4 dagar gav förbättringar på en rad kognitiva tester. Deltagarna blev avsevärt bättre på uppgifter som är tidsbegränsade, något som kräver fokus och koncentration.

Forskningsrapporter visar även att en kortare tids meditation förändrar både cellstrukturen och aktiviteten i hjärnan hos den som mediterar regelbundet. Hjärnforskare upptäckte att bara 11 timmar av meditation ledde till förändringar i områden kring den del av hjärnan som är inblandad i koncentrationsförmåga och självkontroll. En annan nyligen gjord studie visade att en två veckors lång kurs i mindfulness gav förbättrad inlärningsförmåga, arbetsminne och minskade mängden distraherande tankar.

Du kanske börjar förstå vilken investering du gör i din egen hälsa genom dina mindfulnessövningar?

Hantera svårigheter
Mindfulness tar inte bort din smärta eller livets olika svårigheter, men du lär dig att hantera svårigheterna på ett helt nytt sätt. Även när du ställs framför svårigheter som väcker obehagliga känslor som stress eller rädsla, kan du välja att förhålla dig till den känslan.

Studier på effekter av mindfulnessmeditation visar att det kan hjälpa mot ångest, depression och stress. Bara några veckors kurs i mindfulness gav lika positiva effekter på ångest, depression och stress som effekten av antidepressiva läkemedel.

Minskad stress och oro
När du upplever förväntningar i livet vare sig det kommer från andra eller dig själv, som blir övermäktiga – då upplever du stress. Det kan vara allt ifrån problem på arbetet eller i skolan, konflikter i relationer eller bekymmer med hälsan. Det kan till och med handla om förväntningar du har på livet som inte införlivar sig. Våra kroppar är utrustade för att kunna hantera stress – så stressen i sig är inte skadlig, utan det är bristen på återhämtning som blir farlig. Om du går länge med stress och ingen eller för lite återhämtning, kan det försämra ditt minne, leda till mindre ork och energi. Det gör dig också rastlös, orolig, irriterad och spänd i kroppen. Många får huvudvärk, ont i axlar, nacke och rygg, gnisslar tänder och sömnsvårigheter. Listan på symptom du kan uppleva om du går för länge utan återhämtning är lång.

Stress kan också göra dig allvarligt sjuk. I flera studier har man sett hur människor som har högre stressnivåer lättare drabbas av förkylningar och har svårare att läka sår. Stress kan även leda till depression, utmattning och efter det kan det ta många år att komma tillbaka till hälsan igen.

Vårt nervsystem lugnas av mindfulness. Genom att vi tränar upp vår förmåga att bibehålla vårt lugn trots stress och utmaningar så minskar mängden stressreaktioner. Flera omfattande analyser på mindfulnessmeditation där hundratals studier ingår, visar att det är en säker och fungerade metod för att minska stress.

Vad kan du göra? Börja använda mindfulnessövningar till vardags. Du hittar gratis mindfulnessövningar här. Eller gå min onlinekurs Åtta lektioner i mindfulness som är en åtta veckors lång utbildning där du steg för steg får hjälp att föra in mindfulness i ditt liv, med kunskap, övningar och korta meditationsövningar.

åttalektioner

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *