Sju steg till att få bort inflammation och trötthet

Jaaaaaaaaa! Jag är tillbaka! Kraften börjar återvända till min kropp. Inflammationen i käken börjar ge med sig. Igår var första dagen på två månader som jag var ute och joggade, långsamt förstås, men ändå! Och jag känner inte samma förlamande trötthet som gör att jag bara vill lägga mig och sova, utan energin börjar återvända.

Så vad har jag gjort, mina vänner? Jag har jobbat mot inflammationen på fler sätt, både med kost, vila och psykiskt.

En inflammation är kroppens eget försvar mot något som den uppfattar som skadligt. Det kan vara allt från en infektion av en bakterie eller virus, eller en skada eller irritation i kroppen. I mitt fall en reaktion på en skadad tand där bakterier har spritt sig ned till käken. Jag kommer i december att rengöra och rotfylla tanden, men innan dess vill vi att inflammationen ska ge med sig. I och med att jag har en autoimmun sjukdom i grunden, det vill säga en sjukdom som kommer ur att det egna immunförsvaret angriper kroppens egna vävnader (t.ex. reumatiska sjukdomar, diabetes 1, psoriasis) blir jag lite extra sårbar när mitt immunförsvar får arbeta med något annat. Så min reumatiska sjukdom Sjögrens syndrom blossade upp i full styrka med värk, torra slemhinnor och framför allt trötthet.

Med hjälp av gamla beprövade kunskaper och min vän och kollega Anna Hallén har jag aktivt jobbat på hjälpa mitt immunförsvar att bli av med inflammationen. Så du som har en autoimmun sjukdom eller en pågående inflammation i kroppen – listen up!

 1. Jag har dragit ned på alla Omega 6 produkter – vegetabiliska oljor, fläskkött och margarin.
 2. Jag har ökat dosen med Omega 3 (som har många antiinflammatoriska egenskaper)
 3. Jag har varje dag rivit ned en stor bit färsk ingefära i en flaska vatten och druckit (ingefära och gurkmeja är rena medicinen mot inflammationer och värk)
 4. Jag har varje dag borstat tänderna i kokosfett och gurglat (antibakteriellt, antivirus, antiinflammation). Ät det som tillskott, stek din mat i det. Bästa fettet som finns!
 5. Jag har vilat när kroppen har sagt till – men trots det varit noga med daglig rörelse i form av promenader, dagsljus och aktiviteter.
 6. Jag har sänkt kraven. Bokat av. Varit snäll mot mig själv.
 7. Jag fick möjligheten att prova en immunförsvarsstärkande svampväxt, gammal medicinsk nordisk tradition, men ny som produkt. Den är otroligt effektiv till att hjälpa att läka kroppen och ge krafterna åter. Det är en ny finsk produkt och finns att köpa här.  Jag kommer att skriva mer om den inom kort, för jag har blivit riktigt överraskad (nej, jag är inte sponsrad utan köper produkten själv)

Men som alltid fascineras jag hur nära kropp och själ hänger ihop. Vilan har gjort att jag har tänkt mycket över mitt arbete, min framtid och vad jag längtar efter att göra. Jag fick också hjälp av min fina och kloka vän Lina Lanestrand att tänka vidare och landade i ganska drastiska framtidsbeslut. Men beslut som framför allt handlar om att ta mig själv och mitt arbete på större allvar. Det gjorde att tunga stenar lossnade från mitt bröst, stenar som jag inte ens visste om att jag gick runt och bar på.

Så nu – full av glädje och med en långsamt spirande ork tar jag mig tillbaka på banan.

2014-10-10 10.13.312014-08-22 09.20.142014-10-14 09.07.34

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

2 kommentarer till “Sju steg till att få bort inflammation och trötthet

 1. Så intressant med chaga. Fick smaka det för några veckor sedan hos en vän hon hade sågat ner en sprängticka från en björk och torkat i ugn och gjort drycken själv. Hon har RA och hade fått detta tips av någon klok människa. Detta kan ju vara ett billigare alternativ, men det kräver ju förstås lite mera jobb. Mvh Jossan

 2. Vad spännande Josefin!
  Detta var helt nytt för mig innan jag provade Chaga och några av de andra svampsorterna. Men oj, vad effektivt det är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *