Lucka 6 – undvik julklappshysterin

Önskelistan till tomten är det många barn som börjar skriva på långt innan julafton. De fantiserar om vad de ska få, längtar innerligt och förväntningarna växer ju närmare dopparedagen kommer.  För visst är det en fin känsla att få ge presenter till både stora och små barn och få möjlighet att uppfylla deras önskningar.

Lego, mjukdjur, datorspel eller en ny mobil det finns så mycket de önskar sig, trots att de redan har rummen full av leksaker. Finns det en baksida med alla julklappar? Redan runt 3 – 4 år har ett genomsnittsbarn runt 500 leksaker och det ökar med åldern. Behöver de alla saker de äger och vad är det föräldrar gör när de fyller utrymmet under granen med massor av presenter? I genomsnitt lägger alla föräldrar ned ca 4000 kr på julklapppar.

Konsumtionshets
Det är lätt att dras med i samhällets konsumtionshets under december månad och det kan vara klokt att som föräldrar ta ett steg tillbaka och fundera över vad ni vill att julen ska stå för i er familj. Vilka värderingar är viktiga och hur stämmer det överrens med familjens ekonomi? Vill du att fokus ska ligga på julklapparna? De är egentligen en liten del av julafton, men ju mer vi pratar om presenterna desto större är risken att de andra delarna inte blir lika värdefulla. Därför är det bra att redan innan jul berätta att en önskelista inte är en beställningsorder, man kan inte förvänta sig att få allting på den.  Finns det andra värden ni vill lyfta fram vid jul, som gemenskapen, glädjen att få ge och en tacksamhet över att familjen är lyckligt lottad.

Julen handlar om uppskattning
Låt barnen redan innan jul få plocka ut leksaker ur sitt rum som de inte använder och kanske skänka till någon insamling. Svenska kyrkan brukar hålla i sådana insamlingar (tack Emma för tipset). Kanske kan du ge varje barn en liten julklappspeng eller låt dem få ta en liten del av sin veckopeng för att få skänka till en valfri välgörenhetsorganisation. Det ger tillfälle att prata om att alla barn i världen kanske inte är lika lyckligt lottade kring jul och skapar också en god känsla av att få ge.

  1. Försök att hålla nere antalet paket till barnen. De kommer trots allt bara glädja sig åt ett fåtal saker på en och samma gång. Några saker blir favoriter och att resten kommer i skymundan.
  2. Be vänner och släktingar om upplevelser i present – ett biobesök, en dag på Skansen, utflykt med korvgrillning – de presenterna kommer barnen att minnas och uppskatta mycket mer än sakerna som hamnar i leksakslådan.
  3. Det finns en viktig poäng i att lära sitt barn att skjuta upp en belöning och inte få allting man önskar sig. Det finns forskning idag som visar att det hjälper barnen på sikt i livet att nå sina mål och hantera sin impulskontroll. Så hjälp barnet att spara till en viss present eller önska sig några få saker som betyder extra mycket.
  4. Det är de vuxna som har ansvar för hur familjen firar jul – och det handlar både om vad vi konsumerar och vad vi gör för traditioner runtomkring julen. Också viktigt att prata med barnen om att alla familjer är olika och har olika värderingar. Mamma och pappa – ni kanske också ska fundera över vem ni jämför er med – kanske alla kan vinna på att undvika julhysteri?

handlarjulenom

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *