Lucka 24 ger två värdefulla råd om hur du ska behålla julfriden

Mina kära vänner. Nu öppnar vi tillsammans den sista luckan i vår julfridskalender. Vi har arbetat mot att få ett större lugn och mer frid och inte bli påverkade av stressen omkring oss. Jag är så glad att du har valt att följa med och göra vad du kan för att må bra.

Idag är vi många som kommer att ha människor omkring oss. Vem är det som bestämmer hur äkta kärlek och omsorg ser ut? Ibland får vi nog vara försiktiga så vi inte blandar ihop vår egen vilja med kärlek. Vi har alla olika sätt att visa vår kärlek, somliga gör det med blommor, komplimanger och små presenter, andra gör det genom att finnas där med en tyst närvaro. Någon visar sin kärlek genom att underlätta för sin livskamrat genom att laga mat, tvätta och plocka ur diskmaskinen, en annan genom att komma med lösningar och goda råd på ens problem.

Och innan du blir frustrerad över din väns handling och utbrister vad du saknar eller inte vill ha – så bekräfta att du ser att den andras kärlek.
– Jag förstår att du visar din omsorg till mig genom att tala om för mig hur jag ska göra sillsalladen. Jag uppskattar det verkligen, men du hjälper mig mer genom att duka istället och kanske krama mig lite efteråt. Det kommer att hjälpa dig att släppa irritation och skapar en större julfrid.

Så ett gott råd – bekräfta den andre innan du ber om vad du behöver.  Pröva så får du se.

Idag är en bra dag att ge dig själv en mementovän, som kan påminna dig om att då och då stanna upp, sänka axlarna och dra ett djupt andetag. Mementovännen är en liten sak du har med dig som en påminnelse om att släppa taget om stressen och vara i nuet. Det kan vara ett halsband, ett armband eller en liten sten som du lägger i fickan. Varje gång du känner din lilla mementovän kommer du ihåg att du genom ett andetag kan vara i nuet och uppleva julfrid. Att låta ett tänt ljus, smaken av varm glögg, ljudet av någons skratt, lukten av klementiner eller det som du upplever starkt få ta dig till ögonblicket. Du bestämmer när du kan ta dina ögonblick av medveten närvaro och frid.

Och om julen inte blir som du hoppats. Om relationerna kring dig tar för mycket energi, gå ifrån en stund. Sätt dig vid datorn och lyssna på en mindfulnessövning. Det behöver inte vara lång tid, men att komma ifrån och andas en liten stund innan känslorna äter upp din julefrid. Det är helt okej att känna massor av känslor en stund, och du bestämmer om du ska svara på dem eller släppa taget om dem.

Och med det vill jag önska dig en fridfull jul.

jul

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer till “Lucka 24 ger två värdefulla råd om hur du ska behålla julfriden

  1. Tack för att jag fått följa din underbara julkalender med alla värdefulla tips Maria! Hoppas att du lever som du lär. Dina fina råd underlättar i många situationer 🙂
    Önskar dig en riktigt fröjdefull jul!
    Kram <3

  2. Tack för att vi fick en så fin o härlig Jul tillsammans hela familjen! Det känns varmt o gott
    att tänka tillbaka. En dröm som uppfylldes, att få vara tillsammans på vårt lantställe i denna underbara natur o dessa vackra vinterdagar. Tacksam för all tid o omsorg du lade ner på vår
    trivsel. Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *