Undvik reptilhjärnans krokben

110 dagar kvar till Valborg! Vi har börjat vår kickstart genom att fundera över vilka vanor vi vill upp nå under dessa 14 veckor. 110 dagar känns ganska långt, men kom ihåg att tiden kommer att gå i en rasande hastighet så håll i hatten och börja förbereda dig för den spännande resan du har framför dig. Resan kommer inte bara att gå på vackra landsvägar, utan den kommer att bi en hel del backar och kringelkrokar. Ibland kanske du kör helt galet eller så behöver du helt enkelt en rastpaus. Det som är viktigt under vår kickstart är att packa vår väska ordentligt med allt vi kan behöva – från motivations-boxen till återfallsakut-lådan. Du behöver se över ditt fordon och se hur du behöver utrusta det och rita upp en ordentlig karta. Sen är det bara att spänna fast sig och köra. Och kom ihåg – även om du har trimmat motorn och längtar efter att lägga in högsta växeln så tar vi och börjar lite lugnt. Annars kommer motorn att skära sig efter några mil… eller hur?

Resans etapper
Du har bestämt färdriktning och vart du ska. Nu är det dags att dela upp resan i etapper. Vilka hälsovanor har du bestämt dig för? Antingen kan du välja att ta en i taget under dessa 14 veckor eller så kan du dela upp dessa i olika steg.

Om du till exempel har bestämt dig för att sluta med gluten – börja med att utesluta bröd. Om några veckor kan du plocka bort pastan och slutligen mjölet. Om du har bestämt dig för att börja träna tre gånger i veckan, börja med att träna en gång i veckan och öka på.

Eller om du har bestämt dig för att börja äta LCHF, träna två pass i veckan och göra mindfulness på lunchen. Börja någon av vanorna och när du känner dig trygg i vanan, efter tre – fyra veckor så lägger du till nästa vana.

Reptilhjärnan lägger krokben
Vad är det som har gjort att du tidigare har misslyckats? Troligen har du gått ut för hårt och med någon outgrundlig tro – satsat på att gå från godisråtta och soffpotatis till en hälsosam hurtbulle från söndag till måndag. Det kommer aldrig att hända – tro mig! Du tror ju inte på allt annat som står i tidningarna, så varför min vän tror du att denna nya diet kommer att funka från en dag till en annan.

När vi ställer för höga krav på oss själva händer flera saker. Till att börja med går det toppen och du får en kick av att ha kontroll. Men plötsligt händer något – du gör ett avsteg från din nya diet eller du blir förkyld och kan inte träna. Då vaknar din egen inre kritiker och börjar genast hacka på dig för att du misslyckades. Ingen mår bra att bli hackad på – så tre saker kan nu hända.

  • Vi kritiserar oss själva stenhårt, fördömer och börjar slåss mot oss själva. Ifrågasätter om vi kommer att klara av att nå målet. Blir rebellisk och arg.
  • Vi känner ett behov av att fly ifrån våra egna krav. Hittar på ursäkter och får behov av att distrahera oss med något sött eller berusande. Skjuter upp målet och tröstar oss med att börja imorgon, på måndag eller efter semestern istället.
  •  Vi upplever apati, tappar motivationen och initiativförmågan. Sveper in oss i martyrmanteln och känner av en stor hopplöshet.

Slåss, fly eller spela död – det är vår reptilhjärna – amygdala som slår till när vi bli allt för självkritiska eller upplever att ett mål känns för svårt att nå. Känner du igen dig? Vilken strategi använder din reptilhjärna helst?

Därför min vän, dela upp målen och ge dig själv ordentligt med tid till varje etapp. Här är ett sätt att dela upp dina mål – i tre steg. MBJmål (länk till pdf).

kärlek

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *