Motionera din egen impulskontroll

87 dagar kvar till Valborg. Idag vill jag prata om det här med sug, för det är något vi alla brottas med då och då. Suget efter något att äta skiljer vi ifrån hunger, för hunger kommer från hjärnan som signalerar att magsäcken är tom, att du har förbrukat din energi och behöver näring. Det är sällan någon katastrof om vi behöver ignorera de signalerna under en stund, de brukar försvinna för att sedan komma tillbaka. Det är inte troligt att du kommer att svälta ihjäl om du går hungrig även om hjärnan kan signalera allt högre.

Suget är något helt annat. Det kan komma ur 
– trötthet – hjärnan ger signal om att du behöver snabbt bränsle för att pigga på dig
– törstig – ibland kan det vara svårt att hålla isär signalerna
– hög förbränning – om du precis har ökat på din träning och kroppen inte riktigt har anpassat sig till det utan vill fylla på depåerna
– viktnedgång – du har nyligen passerat en vikt du haft under flera år vilket vår hjärna upplever otryggt och signalerar sug för att få dig att behålla din gamla vikt
– vana – du har alltid ätit en bulle till trekaffet eller en kvällsmacka och förväntar sig det i fortsättningen också.

Suget kommer snabbt att gå över om du vet vad det handlar om och struntar i att följa signalerna. Och om du är trött eller törstig kanske det är bättre att följa just de signalerna.

Belöningssystemet
Men så har vi suget som kommer hur känslor och tankar. Här har kroppen utvecklat en så finurlig mekanism för att skydda dig från obehag, så du behöver inte ens tänka. Det går ut på att du tänker en orolig tanke, som skapar en obehaglig känsla – men självklart vill du inte må dåligt och gå runt och vara stressad, rastlös eller kanske ha tråkigt – därför hjälper din kropp dig att ta dig ur den känslan genom att ta hjälp av ditt fantastiska belöningssystem. Den lilla del av hjärnan som vid rätt stimulans skapar lyckokänslor, lugn eller dämpar ångest och minskar stress. Det oftast lättaste sättet att stimulera belöningssystemet är idag genom att ÄTA. Andra sätt hade varit att kramas, ha sex, motionera, prata med en vän, kela med hunden eller inte lika nyttiga sätt – att dricka alkohol, röka en cigarett, shoppa, spela eller droga.

Så genom att du stoppar något i munnen, får du för ett kort ögonblick behagliga känslor i kroppen som tar dig ifrån obehagliga tankar och känslor. Problemet är att detta inte varar så länge. Och kanske dina negativa känslor ökar nu för att du åt fast du inte skulle – och då behöver du även dämpa dessa vilket gör att du känner ännu mera sug.

Stoppa suget
Att inte äta när suget kommer upplever många är otroligt svårt. Men suget är en impuls som vilken annan som helst, skillnaden är att du hela tiden har lärt din kropp att den får det den vill ha när suget kommer. Men tänk om det var samma sak när du blev attraherad av någon, om du skulle gå på impulsen och kasta dig över kassabiträdet på Ica och hångla upp hen för att du tycker hen var lite läcker. Nej, där kan du stoppa din impuls. Så varför kan du inte stoppa ditt godissug?

Att stoppa impulsen att äta kan vi göra på olika sätt. Det viktiga är att komma ihåg att det gå att öva upp impulskontrollen, precis som du lär dig att kontrollera din sexlust, din shoppinglängtan eller trötthet. En impuls går över. Precis som vilken känsla som helst. Den är inte farlig och inget läskigt kommer att hända om du låter bli att äta. Det som kan hända är att ursprungskänslan, den du hade innan suget kan bli starkare. Kanske du känner dig mer rastlös, stressad eller orolig. Men då är det den känslan du ska ta hand om eller umgås med.

  1. Ställ en timer på fem minuter när suget kommer.
  2. Utforska suget och se vad som händer med det. Blir det starkare eller minskar det? Notera vad dina tankar säger dig eller om de kanske visar dig bilder av frestande godsaker.
  3. Lägg märket till om det dyker upp andra tankar och känslor. De som suget i första hand ville ta dig ifrån. Rastlöshet. Oro. Ilska. Uttråkning. Trötthet. Sorg. Ensamhet. Stanna kvar i den känslan en stund.
  4. Om det blir tungt, försök att inte avsluta din övning utan använd din andning och gör några medvetna andetag.
  5. Observera vad som händer med suget, känslorna och tankarna. Försök att hålla en vänlig och omtänksam attityd till dig själv under tiden.
  6. När klockan ringer har du ett val. Antingen handla på suget (impulsen) – OM det är kvar eller inte.

Även om du valde att handla på det så har du precis gjort en 5 minuter lång impulskontroll. Det är som styrketräning. Gör det om och om igen och för varje gång blir du starkare. 1422859265491

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

1 kommentar till “Motionera din egen impulskontroll

  1. När jag bestämt mig för att inte äta sötsaker är det inte så svårt, men har jag inte det åker det lätt ner sötsaker när jag är jättehungrig. Tänker inte ens, så ska verkligen prova på impulskontrollen. Har tyvärr ett blodsocker som sjunker väldigt snabb!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *