Kroppen säger ”vila” den säger inte ”ge mig rosenrot”

Oj. Jag vaknade idag och var stentrött. Så min nya vana att gå upp 15 minuter tidigare för att göra mindfulness lade jag åt sidan. Snoozade för första gången på… ja jag minns inte när senast jag inte gick upp när klockan ringde. Nå, de flesta av oss är ordentligt trötta just nu för vintern och avsaknaden av dagsljus tar på energin.

Det är märkligt egentligen. Jag har ett toppenbra immunförsvar och blir mycket sällan förkyld. Men två veckor i rad har jag brottats med infektioner, migrän och nu även trötthet. Jag funderar på om det kan ha att göra att jag har börjat hos en fantastiskt skicklig massageterapeut. Han arbetar med att få mina muskler i rygg och nacke att sluta värka. Eftersom jag sitter en hel del i mitt arbete, behöver jag ha en kropp som klarar det. Våra fantastiska kroppar är skapta för att stå eller ligga – inte sitta. Alltså måste jag bygga mina muskler så att den inte tar skada av alla år som jag tillbringar sittande. Och jag kan tala om – det är inte skönt att gå till min massageterapeut. AJ vad han klämmer och trycker. Men bara på tre gånger känns mina axlar mycket mjukare.

Tänk all stress, all oro och alla känslor som sätter sig i muskelknutor. Och plötsligt bryter någon upp dessa områden, kanske inte så konstigt att jag blir sjuk?

Trötthet är en signal från kroppen vi ska lyssna på.Vi människor har en förmåga att fortsätta att springa på när vi är trötta och så äter vi piller som vitaminer, rosenrot eller eller traskar iväg på ljusterapi för att försöka bli pigga. Anna Hallén brukar säga att 90% av alla som är trötta idag är det inte på grund av vitaminbrist. De behöver vanlig hederlig vila. Återhämtning från stress, vare sig stressen handlar om en jobbig ryggsäck, en krävande vardag eller mycket att göra.

Vi ska ta vår trötthet på allvar. Det är kroppens signal till att vi behöver återhämtning. Vi har en förmåga att tro att vi är superhjältar, som kan hantera både ett krävande jobb och en krävande vardag. Jag ska lyssna på min kropp idag och ta stunder av ordentlig återhämtning med mindfulness och någon tupplur mitt på dagen.

Tar du din trötthet på allvar?

1422944908912Och du – bor du i Stockholmstrakten är det värd att besöka Farsta och den skickliga massören Mikael Hallberg – boka en tid direkt via hans hemsida http://mtif.se/

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat ,

6 kommentarer till “Kroppen säger ”vila” den säger inte ”ge mig rosenrot”

 1. Så nedrans skönt att du påminner om detta. Att vila kan vara den svåraste igenkänningen då man tar för givet att det är meningen att man ska vara pigg och glad jämt att man därför antar att det alltid är vitaminer som saknas.

 2. Bra att lyssna på sin kropp:). Det tar oxå mycket energi, oro när en nära vän (Selma) går igenom tunga saker. Så flocken blir trött❤️

 3. Det är bra att bli påmind lite då och då om att vila. Det är så lätt att bara köra på och trycka undan sina egna behov när allting runtomkring snurrar på. Ser så skönt ut när du och Selma vilar. Det är lycka att sova med ett djur. 🙂 Krya på er båda två.
  Kram Fifi

 4. jag tror på det där med massagen , jag brukar nästan aldrig vara förkyld , men använde min massagemadrass här före jul ( har besvär med muskler och rygg ) det kom som på beställning
  förkyld över jul och nyår börjar bli frisk nu först …. det som göms i snö … annars vilar jag mycket
  vi har ju siesta här där jag bor i italien !

 5. Jo, men vad gör man om man inte kan styra/förändra sitt liv så mkt mer än man redan gör? Jag kan lägga mig tidigare på kvällarna och därmed få fler timmars nattsömn. Men om jag ändå känner mig trött? Jag går på yoga två ggr/vecka och mår jättebra av det, men ändå känner jag mig trött. Jag har inte möjlighet att ta middagslur pga jobbet. Jag kan inte ta det mkt lugnare på min fritid eftersom hus, hem och barn måste tas om hand. Mat måste lagas – eftersom jag tror att vällagad mat av bra råvarar och utan tillsatser är viktigt för välmåendet på både kort och lång sikt – den gör sig inte själv och kan inte köpas för pengar. Barn ska hjälpas med läxor och skjutsas till aktiviteter. Tvätt ska tvättas osv osv osv. Jag kan inte ta semester nu mitt i terminen bara för att jag är trött, för semesterdagarna räcker ändå inte till för att ge barnen ett sommarlov på tio veckor…

 6. Underbar och sann påminnelse!
  Renée! Vad händer om du sätter dig själv före barnen? För mig var det en stor insikt och förändring när jag började göra just det. Vad betyder 10 veckors sommarlov om mamma är trasig? Hellre färre veckor med en glad och utvilad mamma. Ta semesterdagar när Du behöver. Inte när almanackan tycker det ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *