Det är inte bara smala människor som vill träna

jiggleI England visar en färsk undersökning att 75% av kvinnor som vill bli mer aktiva, undviker träning på grund av rädsla för att bli bedömda av andra. Vi är rädda för att andra ska titta snett på oss för att vi är stora, har dålig kondis eller svettas och flåsar för mycket. Jag är inte förvånad, för jag får också ofta höra det när coachar kvinnor till sitt bästa jag.

Egentligen är det inte konstigt, det räcker med att vi slår upp en tidning och ser reklam för träningskläder. Atletiska vackra kvinnor har tighta och färgglada sportkläder som avslöjar varenda liten avsaknad av valk eller cellulit. Och om en kvinna i storlek +44 skulle känna sig modig att gå och prova lite träningskläder skulle hon snart upptäcka att de inte finns i hennes storlek. Jag som älskar att vandra och röra mig i skog och mark upptäckte att kvinnor som drar 44 och uppåt i byxor tydligen ska hålla oss hemma. Jag fick inte på mig ett på Fjällrävenbyxor när jag hade den storleken. Det gör mig fullkomligt vansinnig!

Alltså har kurviga kvinnor att välja på att antingen stanna hemma från gymmet, vandringsspåret, yogaklassen eller trä på sig stora t-shirts och sweatpants som görs i större storlekar.

Vi behöver fler runda kvinnliga förebilder. Riktiga kvinnor som svettas på gym, dansar i videos och gör reklam för snygga träningskläder. Om fler kvinnor ska våga utmana sina självbilder och upptäcka hur roligt det är att träna och röra på sig kropp, behöver vi se mer runda former i träningsspåret, på Instagram och i media. Och då menar jag inte dessa ständiga bantare, som säger att ”jag duger inte som jag är” utan kvinnor som tränar för att förbli friska och för att det är roligt. Kvinnorna i alla former och storlekar som är fast beslutna att komma i form. Och det betyder inte att de försöker bli pinnsmala – utan sträva efter hälsa. De vill svettas, kämpa och njuta av sin kropp – utan att be om ursäkt för det.

Här är en fantastisk härlig video skapad av myndigheten SportsEngland i U.K för att inspirera till rörelse.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

1 kommentar till “Det är inte bara smala människor som vill träna

  1. Jag blir också så ärg när det inte finns träningskläder i min storlek. Att alltid tvingas köpa jackor i herrstorlekar som är på tok för långa i ärmarna gör mig vansinnig!
    Lite tråkigt att flickorna i videon ändå inte var så farligt tjocka. Dom hade gott kunnat vara lite större…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *