Råden som hjälper dig att komma igång att meditera

Du behöver inte vara andlig, duktig på att koncentrera dig eller lugn för att meditera. Du behöver inte kunna någonting, för alla verktyg man använder i meditation använder du dagligen på olika sätt. Det enda svåra med meditationen är att göra det. Det är egentligen precis som med fysisk träning, det svåra är att komma igång. Du får tankar som

– Jag hinner inte idag
– Jag mår så dåligt idag
– Jag gör det sen
– Jag behöver koppla av med teven istället
– Jag kommer bara bli störd
Eller kanske du får känslor som trötthet, stress, misströstan, osäkerhet eller sug efter något annat. Kanske det dyker upp någon situation som helt enkelt stjäl din uppmärksamhet bort från övningen.

Vill du börja meditera eller börja med Mindfulness? Här är tre steg för att underlätta för dig att komma igång.

1. Bestäm ramarna för din meditation. Besvara frågorna
– Hur ofta vill jag meditera?
– När på dagen vill jag meditera?
– Hur länge?
– Vilken metod?
Om du är nybörjare så rekommenderar jag att du utgår ifrån någon av de vägledda cd i mindfulness som finns att beställa på Mindfulnesscenter. Eller gå in och få gratis övningar på min andra blogg stresscoachen.nu eller här under fliken Mindfulness Och kom ihåg börja med kortare perioder. Kanske 3-5 minuter.

2. Bestäm en intention med din meditation. Varför vill du meditera, vad vill du uppnå? Är det att bli lugnare? Mindre stressad? Handlar det om att försöka stå ut med en smärta i kroppen eller i själen och ta hjälp av meditationen för att minska lidandet? Vill du öka kärleken till dig själv eller din omgivning? Bestäm intentionen och bär med dig den antingen om det är en ny för varje gång du mediterar eller om det är samma varje gång.

3. Gör det. Trots att hinder dyker upp, tankar och känslor försöker få dig att strunta i det så börja med att sätta dig eller lägga dig där du har tänkt dig att meditera och ta det därifrån. Lägg märket till och observera dina olika tankar och känslor. Döm inte det som dyker upp, utan konstatera bara att det finns där. Vi har alla sådana tankar och känslor, så det handlar inte om andlighet, duktighet, disciplin eller något annat. Det är så det är.

PICT_20150207_081717

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.