Tema: Självkänsla. Vad är självkänsla?

”Om du vill ha kärlek och respekt måste du börja med att erkänna din egen betydelse. Du är varken viktigare eller mindre viktig än andra människor i sociala sammanhang, men för dig själv är du faktiskt den viktigaste i världen. Det är bara du som konstant kan fylla på ditt behov av självrespekt, oavsett vad andra säger, gör eller tycker. Öva dig på att ofta ge det till dig själv. Kom ihåg att du är med och bestämmer din egen framtid. Och släng offerkoftan!”
Ur Självkänsla nu av Mia Törnbl

Vi hör ofta talas om vad det innebär att ha dålig självkänsla, men sällan vad det ger att ha en god och stabil sådan. Därför ska vi ägna en stund åt att titta närmare på hur du kan må om du aktivt tar ansvar för din egen självkänsla.

Ditt inre är som ett stort hus, fyllt av våningar, rum och komplexa byggen. Dina tankar och känslor får utrymme och ordnas eller blandas i alla dessa rum och skrymslen. Vissa dörrar öppnar du frivilligt upp för besökare, medan andra är stängda och ordentligt låsta kanske till och med för dig själv. Någonstans ligger ritningar till nya utbyggnader eller kanske till och med önskemål om hur ditt drömhus ser ut. Men för att huset ska stå stadigt och hålla för yttre stormar eller inre jordbävningar, behöver du en stabil grund som håller hela huset på plats. Saknar du den, så kan hela bygget komma i gungning.

En god självkänsla är din inre stabila grund. Av den blir du trygg med dig själv och du känner att du äger kraft att ta dig genom livets upp- och nedgångar. Den består av en grundläggande kärlek till dig själv, som gör att du accepterar dina egna behov, känslor och tankar och har en tilltro till din egen förmåga.

God självkänsla innebär inte att du bara ser till dig själv och struntar i andra omkring dig. Nej, med en stabil grund har du lätt att glädjas åt och välkomna andra in i ditt hus och du strävar efter att andra mår bra, men inte till bekostnad på din egen integritet eller självrespekt.

Att ha god självkänsla är kort och gott att älska sig själv. Älskar du dig själv så kommer följande påståenden som ett mejl i inkorgen:

Jag tar ansvar över mina val, mitt liv och min framtid
Att ta ansvar innebär att inse att du har möjlighet att välja hur du vill leva ditt liv och hur du vill känna och må. Det innebär att du aktivt försöker hitta lösningar på dina problem eller försöker vända ett misslyckande till något positivt. Du känner dig inte längre som ett offer, utan ser möjligheterna.

Jag känner förtroende för att jag klarar av det jag vill uppnå
Du vågar sätta mål, för du vet att du uppnår dem. Du känner heller inget behov av att skjuta upp saker på framtiden eller ta itu med dem först när du är smal, frisk eller har en stabil relation.

Jag värderar, bekräftar och uppskattar mig själv
Om du bekräftar dig själv och känner dig bra, har du inte längre lika stort behov av andras ständiga bekräftelse. Du känner dig trygg i den du är och i vad du gör.

Jag tar ansvar över min hälsa och mitt välmående
Att ta ansvar över sin hälsa är att prioritera saker du vet du mår bra av. Det behöver inte innebära att du tar dig till gymmet, utan att du till exempel säger nej till övertid ibland, sover ut emellanåt, prioritera dina måltider och ger själen det den behöver, som en god bok.

Jag sätter sunda gränser för mig själv och mot andra
Det är viktigt att kunna säga nej till omgivningens krav och det är också bra att kunna sätta gränser inför sig själv. Att säga nej till festen för du vet att du bara vill vara hemma i soffan i mysbyxorna eller att avstå en kanelbulle för att du vet att du mår bättre på sikt.

Jag ser till att njuta av att göra roliga och positiva saker
Om du har bra självkänsla gör du saker du vet fyller på energin och du njuter av att göra det.

Jag kan ta emot vänlighet, hjälp och gåvor
Tacka och ta emot när någon säger något snällt eller ger dig en present. Det är sårande för den som ger om du skojar bort det eller inte tar emot presenten. Det är viktigt att öva på att ta emot.

Jag bryr mig om andra och ser aktivt till att mina medmänniskor har det bra
Denna punkt kommer längst ned på listan därför att många av oss har en förmåga att sätta den först. Vi går runt och tänker så mycket på vår omgivning att vi glömmer oss själva. Men att ha en god självkänsla innebär att du har kraft och energi över till andra.

Ur boken Helhetsmetoden, som kommer ut i mars 2011. Författare Maria Helander och Cathrine Schück

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *