Fem steg till att fylla vardagen med glädje och energi

Titta på din kalender. Hur många av de sakerna du har skrivit upp gör dig glad och fyller på med energi? Absolut – du behöver jobba för att kunna betala din hyra och dina lån. Självklart – du behöver laga mat, tvätta och hålla rent. Men titta en gång till. Vad händer med den tiden som finns kvar? Finns det möjlighet för dig att plocka in något som får dig att le?

Jag brukar ge rådet att markera dina olika saker i kalendern med olika färger. Det som tar energi får en färg, som jobbiga arbetsmöten, tråkiga rapporter, stressande projekt. Och det som du tycker är roligt och ger dig energi får en annan färg, som vissa projekt jobbet, mindfulnesskursen, umgås med väninnan, mys med barnen. När veckan är slut ser du över din kalendern – vilken färg dominerar? Om den som tar energi är starkast, behöver du nästa vecka fokusera på att fylla på.

Livet ska inte vara en kamp. Livet ska vara en glädje. Hur mycket av din tid lägger du på att oroa dig, fundera över mål som du misslyckats med, hur tråkig, tjock eller icke framgångsrik du är? Tänk om du istället fokuserade din energi på allt fint i ditt liv.

  1. Skaffa dig en liten bok och skriv ned det som du är tacksam över
  2. Vilka tre saker är viktigast i ditt liv? Vänner, familj, intresse, hälsa? Ge dessa tre saker lite av din tid varje vecka.
  3. Boka ett utvecklingssamtal med dig själv och fundera över var du är på väg. Behöver du prioritera om din tid, så du kan göra mer av det som gör dig glad.
  4. Ta hand om det som gnager inom dig. Gör upp med vännen du är ledsen på, ring det där jobbiga samtalet eller städa ur garaget – annars tar det av din energi och vardagsglädje.
  5. Ta för vana att säga eller göra något av kärlek till dina nära, även om du är irriterad eller tycker att du har fått för lite omsorg på sista tiden. Ge, överraska, uppvakta, krama, smickra – det ger dig lika mycket tillbaka.

1425533753039

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Fem steg till att fylla vardagen med glädje och energi

  1. Det här inlägget ”dök upp” på precis rätt dag! Igår kväll satt jag och tänkte att det känns som att jag springer i ett hamsterhjul av måsten som inte går att välja bort, och om jag prioriterar mig själv blir högen av måsten ännu större. Jag hinner aldrig ikapp. Till saken hör att jag är ensamstående mamma till en treåring, så många ”måsten” försöker jag vänta med tills hon somnat. Så jag hinner umgås lite med henne. Dock är det som det är med barn att det inte alltid blir tid över. En timme varje kväll går snabbt åt till måsten.
    Jag antar att jag bara behövde skriva av mig lite, och tacka för inlägget samtidigt. Jag ska försöka använda mig av det här, och av det du skrivit om att göra olika listor med olika prioriteringar, och se ifall jag lyckas skaka fram lite mer tid för sånt som ger mig energi. Ha en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.