Kroppen behöver pressas – men var går gränsen?

Som jag berättade förut har jag ökat på min träning, både i intensitet och i mängd. Jag gillar att testa mina gränser och det är häftigt att se hur kroppen svarar. Just nu har jag lagt till intervallträning, två gånger i veckan. Forskning har visat att det stressar musklerna på ett positivt sätt och gör att de ökar i styrka och uthållighet. Dessutom ger det bättre lungkapacitet och ett starkare hjärta. Och det ökar förbränningen ordentligt.

Ett intervallpass i löpspåret ser ut så här:
10 minuter uppvärmning
4 minuter snabb (ca 90 procent av maxpuls)
3 minuter långsam
4 minuter snabb (90 procent)
3 minuter långsam
4 minuter snabb (90 procent)
3 minuter långsam
4 minuter snabb (90 procent)
3 minuter långsam
5 minuter nedvarvning

Det är kräkjobbigt, men riktigt roligt eftersom det kickar igång endorfinsystemet så du blir nästan hög på kroppens egna gladhormoner.

Jag tycker att det är riktigt spännande för två saker berättar att min kropp håller på att anpassa sig till den ökade träningsnivån. Det ena är att jag blir vrålhungrig och det andra är att jag bara vill sova, sova, sova. Jag vet att det är en period och att kroppen kommer att anpassa sig, så att jag blir lagom hungrig och blir piggare av träningen.

Jag har några knep som jag använder mig av för att boosta kroppen så den anpassar sig snabbare och de knepen kommer jag att berätta mer om i framtida inlägg. Men mitt mentala verktyg är nyfikenheten. När det går trögt tänker jag ”Jag undrar vad som händer om pressar kroppen lite till?” Och när det känns som om jag vill ge upp i löpspåret ”Undrar vad som kommer hända om jag trots allt tar mig till nästa lyktstolpe?”

Men var går gränsen? Att pressa sig så hårt att kroppen och psyket tar stryk eller att pressa sig så du mår bra på sikt. I all träning behöver du pressa dig själv för att utvecklas. I yogan sträcker du dig lite till och tänjer dina gränser, i styrketräningen tar du tyngre vikter och i löpspåret springer du snabbare och längre. Din kropp mår bra av att pressas, det är enda sättet för den att utvecklas. Du får ont i musklerna när de växer, blir trött när kroppen bygger upp dig.

  • Låt glädje, nyfikenhet och lekfullhet finnas med. Den dagen det blir stressande eller du blir arg på dig själv för att du inte orkar svara upp till den nivån du vill, behöver du ta ett steg tillbaka och leta rätt på träningsglädjen igen.
  • Om du blir pigg en timme efter ett träningspass är du på rätt spår. Om du blir så trött att du knappt orkar hålla ögonen öppna en timme efter, bör du lägga in lite fler lugna pass som yoga eller promenader eller ta någon vilovecka.
  • Om du lider av depression eller utbrändhet eller binjureutmattning, är det klokt att röra på sig – i lugnt tempo. Det räcker med promenader i solen, yoga och kanske en långsam simtur.
  • Om du inte har tränat på ett tag, så tänk också på att musklerna oftast anpassar sig snabbare till ökad träning än skelett och ligament. Efter åtta veckor brukar skador kunna dyka upp, så öka på din träningsnivå men ta en vilovecka efter två månader. 1426146640974

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *