Trasig självkänsla

Skrivet i november -08

Vad är dålig självkänsla? Vet vi själva om när vi har dålig självkänsla… eller går vi ovetandes omkring tills vi en dag blir deprimerade, utbrända eller allt annat går åt skogen.  Jag visste inte att jag hade dålig självkänsla. Att jag kunde stanna hemma från en föreläsning på Universitetet därför att jag kände mig tjock och ful den dagen eller att jag stannade kvar i två år med en man som misshandlade mig psykiskt – det var helt enkelt så livet var. Livet var så för mig, så att säga. Alla andra var snygga, charmiga, fick bra jobb och trygga relationer. Mitt liv var bara trasigt helt enkelt.

Och visst såg mitt trasiga liv till att jag blev sjuk och deprimerad. Jag satt en dag inne hos doktorn och grät över mitt trasiga liv, efter några månader utan regelbunden sömn och ett antal år med stress hemma och på jobbet.  ”Nu ska jag sjukskriva dig”, sa min läkare ”Och samtidigt ska jag gratulera dig till att du har fått en chans att stanna upp i livet och tänka efter. En paus för att andas.” Jag tackade för chansen och pausen, men i mina tankar ville jag vrida om något ömtåligt på henne, för att hon inte såg min hjälplöshet. Att jag var den som fick det trasiga livet, den dagen Gud delade ut liv till oss alla. Vad skulle jag med en chans och en paus till?

Så jag satt hemma och grät några veckor tills jag släpade mig iväg till en KBT-terapeut som heter Elisabeth. För dramatiken i min beskrivning hade det varit skönt att kunna skriva att det var då allt gick upp för mig. Men det hade varit osanning. Elisabeth fick mig att förstå att det inte är jag som ska sitta på toaletten och ha panikångest i en timme för att jag känner mig som en slampa, därför att en gift arbetskollega stötte på mig – det är han. Eller att ens vänner kommer att stanna kvar även om man säger nej till en kryssning eller snor lite utrymme och börjar prata om sig själv på riktigt. Elisabeth började få mig att smaka på tanken att jag är värd att älskas som jag är. Att det inte är mitt liv som är trasigt. Det är min självkänsla som är trasig.

Så där i Elisabeths besöksstol för åtta år sedan, började mitt arbete. Ett arbete med att laga min självkänsla. Vi rotade inte så mycket i vad som gjort att ett tryggt litet barn med övertygelse om att världen älskade henne, kunde växa upp till en rädd kvinna med offerlogga. Vårt arbete handlade mest om att lära mig hantverket hur man bygger upp en självkänsla och vilka verktyg som bäst passar till att skruva ihop det som gått sönder under åren.

Det arbetet pågår än idag. För självkänsla är något som inte serveras på frukostbrickan varje morgon. Självkänsla är som kondition, du behöver underhålla den och träna för att behålla den och bli ännu bättre.

Så tillbaka till min första fråga; vad är dålig självkänsla? Vi kallar den hädanefter för att ha en trasig självkänsla, för den är inte dålig, den behöver bara lagas eller få några fina renoveringar eller tillbyggnader.

En trasig självkänsla kan ha många skepnader, men här är några:

*Att känna att man måste förtjäna kärlek och vänskap, genom att ständigt ge, ställa upp och knyta knut på sig själv för att göra andra nöjda.
* Att vara ”bekräftelsenarkoman” – dvs. vara beroende av att höra hur bra och duktig man är.
*Att känna avundsjuka, svartsjuka och ilska över andras lycka och välbefinnande.
*Att känna sig som ett offer för ett stressigt jobb, en dålig relation eller andra omständigheter.
*Att känna ett sådant behov av att vara perfekt eller rädd för att vara medelmåttig att man har svårt att avsluta ett projekt eller få saker gjort.
*Att vara så rädd för att misslyckas eller göra bort sig att man undviker vissa människor eller situationer.
*Att man tänker att man blir lycklig om man bara slutar röka, går ned i vikt, fick ett jobb, blev frisk, skaffar ett par nya bröst, får en pojkvän/flickvän osv.

Känner du igen dig eller har du andra exempel?

Det bästa av allt är att det går att göra något åt det. Är du beredd att lägga lite tid på att bygga självkänsla? Tiden du lägger ned kommer bli en av ditt livs bästa investeringar.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

5 kommentarer till “Trasig självkänsla

  1. vad fint du skriver ! 🙂 Jag känner igen mig i precis allt du skriver, det värmer att höra att man inte är ensam om att känna som man gör. Ursch det är hemskt ! <jag vill bara bli frisk.
    Härligt att det verkar ha gått bra för dig 🙂

  2. Åh, vad vackert du skriver! Verkligen, verkligen vackert. Jag känner mig igen i alla dina inlägg. Du är verkligen en bra förebild för oss alla! Jag älskar din blogg.

  3. Detta stämmer verkligen in så bra!

  4. Äntligen en inspirerade blogg om självkänsla! Vilket klokt och intressant inlägg förresten. Din blogg är absolut en blogg i min smak. Vad kul att jag hittade dig! Personlig utveckling är ett ämne jag själv brinner för! 🙂

  5. Vad jag känner igen mig i det du skriver! Har levt i över 35år innan jag förstod att jag har en trasig självkänsla. Jag gillar uttrycket trasig självkänsla istället för dålig självkänsla – jag har tidigare sagt att jag känner mig just trasig, så det passar verkligen in på mig. Jag har börjat gå i samtal och känner att jag har slagit in på en bra väg men som kommer att bitvis bli jobbig.Tack för dina uppmuntrande ord om att det går att ”laga” självkänslan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *