Jag slutar aldrig äta MSM

OBS! TÄVLINGEN AVSLUTAD!

När jag var tonåring tappade jag massor av hår och det håret som sedan växte ut var tjockt och krulligt. Mycket märkligt. Men sedan 30-års åldern började mitt hår tunna ut och för något år sedan tyckte jag att det hade blivit extremt tunt på sina ställen. Då hörde jag talas om ett kosttillskott MSM som skulle kunna hjälpa. Sagt och gjort – jag provade det och redan efter någon månad började jag märka skillnad. Tre månader senare började jag få komplimanger för mitt tjocka krulliga hår igen. Och sedan dess har jag inte slutat. MSM, Omega 3 och havtornsolja är de enda kosttillskotten jag tar regelbundet och tänker aldrig lägga av med dessa. 

Så vad är MSM? Det är svavel är ett livsviktigt grundämne och ingår som spårämne i fett, kroppsvätskor och skelett.  Det är essentiellt som mineral, dvs livsviktigt och finns i kroppens alla vävnader och krävs bland annat för bildning av viktiga bindvävskomponenter som brosk, senor och kärlväggar. MSM finns i varje cell i kroppen med högsta koncentration i leder, muskler, hår, hud, naglar. Kroppen använder MSM för att skapa nya celler, ett arbete som pågår 24 timmar om dygnet. Om inte svavel finns tillgängligt blir byggnadsarbetet därefter. Många aminosyror, som bildar proteiner, innehåller svavel.

Ett flertal studier har påvisat att svavelnivåerna i våra vävnader av olika anledningar kan variera kraftigt.  En anledning till att vi kan ha brist på svavel är just våra utarmade jordar som har blivit konstgödslade under decennier. Det kan också bero på att vi tillagar maten hårt och inte äter lika mycket råa ekologiska grönsaker. Svavel finns i färska grönsaker, frukter, kött, fisk och mjölk. Vid tillagning, uppvärmning och torkning av mat förstörs dock ofta svavelinnehållet. När vi blir äldre minskar dessutom koncentrationen av  svavel och MSM i kroppen. Av dessa anledningar kan ett dagligt tillskott ha stor betydelse.

Så när kan vi behöva ett extra tillskott av MSM? 

Allergi och pollenallergi- MSM bygger upp slemhinnorna så att allergener får svårare att fastna och spolas bort snabbare, använd gärna i kombination med Helazym, Probioplex och C-vitamin.

Magproblem- MSM bygger även upp slemhinnan i tarmen så att näringsupptaget förbättras

Förbränning (ämnesomsättning), prestationshöjare- MSM är en svavelförening som har ansvaret för att få in syre i elektrontransportkedjan i vår förbränning. Höjer tröskeln för mjölksyra.

Uppiggande- delvis p.g.a av ovan, delvis beroende på att näringstransporten blir bättre och dopaminhalterna stiger (se nedan)

Humöret- Svavel är en del i dopamin vår signalsubstans för lust

Myrkryp- Myrkrypningar är länkade till dopaminbrist, genom MSM blir det fler byggstenar till dopamin. Kan även vanligen vara magnesiumbrist.

Smärta- Innehåller metylgrupper som bromsar eller ökar aktivitet- kanske därför det minskar smärtsignaler. Minskar även urinsyra som brukar ge smärta som är högt hos de med fibromyalgi och gikt.

Avgiftning, tungmetaller- MSM som tillskott togs till Sverige efter att en amalgamförgiftad kvinna varit i USA och där fått MSM och blivit symptomfri

Leder- Upptäckten av MSM som tillskott gjordes på ett sågverk i Canada där man började nysta i varför arbetarna aldrig fick ledproblem (MSM utvinns ur träfibermassa). Svavel är en del i kollagen och elastin som våra leder, hud, hår och naglar består av.

Hudproblem- som acne, rynkor och eksem- MSM:ets förmåga att bygga upp huden, att dra med sig föroreningar och därigenom minska inflammation och att öka näringsflödet ligger troligtvis till grund. Vid acne och eksem kombinera med Probioplex som minskar inflammationen genom ”gut-brain axis”.

msm

Nu kan du även få möjlighet att vinna en burk MSM. Mejla mig på maria.helander@kreativdialog.se och skriv rubriken MSM så har du chansen att vinna en burk MSM från Helhetshälsa. Senast fredag 10/4  2015

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

14 kommentarer till “Jag slutar aldrig äta MSM

 1. Hej Maria vill gärna prova MSM då kropp och själ är i obalans. Funderar ofta på dig och dig energi du delade med dig. Efter mina knäledsoperationer kommer jag inte igång som jag vill och väntar nu på heltids sjukbidrag efter många arbetsträningar. Skulle behöva någon att samtala med, har du någon att rekommendera. Ha en fin vår och sommar och återkom hur jag kan köpa + pris på MSM. Kram Evaliv.

 2. Intressant! Kan man kolla nånstans om man har vattenbrist?

 3. Hej Maria. Jag undrar var du köper MSM? Jag vill köpa samma sort som du. Förresten, tack för din trevliga och peppade blogg. Mvh / Inger

 4. Både jag och min man äter msm och min man blev av med sin ständiga ryggvärk.Även vår hund har ätit msm för sin korsbandsskada.Vetrinären trodde inte att han skulle bli bra men han kunde gå på smärtstillande men då kunde det bli biverkningar.Blev tipsad av en vän att prova msm och nu när han ätit det ett tag är han hur pigg som helst och hältan har försvunnit.Tycker msm är toppen.

 5. Hej!
  Kan man få värk i benen (bak på låren) när man tar msm ? Har tagit det i 3 dagar så kom en jädrsns verk i benen när jag skulle gå lägga mig…en outhärdlig värk, så jag undrar om det kan va någon utrensnings symtom eller är det något annat!?

  Tacksam för svar
  Mvh Kitty

 6. Hej Kitty!

  MSM är känt för att lindra smärta i muskler och leder, så jag har inte hört talas om att man kan få det som biverkning. Du kan försöka med att trappa upp dosen. Eller om du är orolig kan du höra av dig till det företaget som tillverkar din produkt. Om det är från Helhetshälsa, så är de extremt kunniga och bra på att svara.
  Med värme
  Maria

 7. Hej Maria
  Tack för svaret!! Men du mena väl nog trappa ner? Ja det är helhetshälsa msm! Man kan få många olika biverkningar av msm…. tog det första gången för typ 3 år sen då fick jag huvudvärk, illamående och blev trött + att jag fick springa på toa fler gånger per dag!
  Men värk i låren ha jag inte då så jag tänkte du kanske visste/hört någon annan som haft samma problem!

  Mvh Kitty

 8. Hej Maria
  Har börjat med MSM men det stör mej då jag hört att man bör ta extra både C-vitamin och molybden.
  Är det növändigt?

 9. Hej jag äter PROBI MAGE o jag undrar om jag kan äta MSM samtidigt ?
  Med vänlig hälsning. Margaretha Andersson

 10. Hur intager man detta pulver på bästa sätt?

 11. Strör jag bara MSM över något eller hur får jag i mig det?

 12. Hej, vill informerA att det tråkiga med all försäljning av mineraltillskott i sverige är att man aldrig skriver riskerna- bara fördelarna
  Mineraler i obalans skapar ohälsa och kan då förvärra än förbättra sitiationen. Du måste veta att du verkligen behöver tillskotten, labba inte på egen hand.
  Har själv åkt in för att jag kissa blod efter msm tillskott
  Efter senare kontroller via näringsterapeuter var det verkligen inte detta jag behövde
  Efter denna läxa har jag jätterespekt för mineraltillskott!

 13. Hej
  Min HUDterapeaut remommenderade msm mot celluliter, Dvs att ceulliter kan orsakas av obalans i magen och att det kan hjälpa. Har du någon erfarenhet av detta?

 14. Hej.
  Jag har nu ättit sms i ca 6 veckor och har fått sen ett par veckor mycket mera ond I kroppen. Kan detta vara på grund av MsM? Jag började ta den just för att minska smärta i kroppen men får motsat efekt, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.