Var försiktig med att diagnostisera dig själv med ett sockerberoende

Idag hör vi ofta människor som uttrycker att de är sockermissbrukare eller sockerberoende. Vi vet idag att hjärnans belöningssystem är så starkt att vi känner ett enormt sug efter snabba kolhydrater eller kombinationen fett och snabba kolhydrater.  Det finns också forskare som säger att en del människor kan utveckla ett beroende av framför allt socker, precis som alkohol eller droger. Det är omtvistad forskning, men viktigt att ha med när vi skapar oss en förståelse av vad en del kan uppleva som så starkt begär efter socker att det blir ett missbruk.

Däremot bör vi vara försiktiga med att kalla en ätstörning för beroende eller missbruk, för det kan i många fall lägga krokben från att bli fri från ätstörningen. Idag finns det många självskattningstester på nätet och när du svarat på sex frågor, får du veta att om du svarat ja på fyra av frågorna ”finns en stor risk att du utvecklat ett missbruk eller beroende och då är en kartläggning viktig.” Problemet är att du kommer att svara ja på dessa frågor också när du har en ätstörning och brukar hetsäta, eftersom det ofta är samma symptom som sockerberoende.

Likheter – sockerberoende och hetsätning

 • Kontrollförlust
  Du har bestämt dig för att inte äta, men du tappar kontrollen och äter ändå. Eller så tappar du kontrollen över mängden du äter.
 • Reglerar känslor
  Du använder maten eller sockret för att dämpa eller förhöja känslor, som stress, oro, ilska eller när du vill fira och belöna dig själv.
 • Hanterar stress
  Både vid beroende och vid hetsätning använder du socker eller mat för att hantera stressen. Oro, rastlöshet och stress dämpas en stund av att stoppa något i munnen.
 • Sug socker
  Om vi tittar på ett kemiskt beroende av socker, precis som av alkohol eller av droger är det just den substansen du är beroende av som du känner mest sug efter. Sen vet vi att människor ofta ersätter ett beroende med ett annat, så slutar du med socker kan du använda annan mat för att dämpa ditt sug. Om du brukar hetsäta känner du sug efter socker, men också efter annan mat. Ibland är det inte ens någon särskild mat, utan bara ett sug att stoppa någonting i munnen.

Olikheter sockerberoende och hetsätning

 • Kontroll – dämpar eller ökar sug
  En vanlig form av behandling mot missbruk är tolvstegsprogrammet. Då tar man avstånd ifrån allt det som skapar beroende som socker, alkohol eller narkotika. Hos en sockerberoende dämpas suget på sikt när du plockar bort alla former av socker från dieten, precis som en före detta rökare så småningom inte längtar efter en cigarett hela tiden. Men en hetsätare som strikt kontrollerar sin diet, brukar känna ökat sug eftersom undvikande kommer att innebära en större upptagenhet av tankar kring mat och ätande. Ju hårdare man kontrollerar sin diet, desto större sannolikhet är det att man tappar kontrollen igen. Att istället arbeta med KBT för hetsätare innebär att man kommer åt orsaken till varför man äter och kan lära sig hantera den.

Men vi hamnar ofta där. Det ligger i vår kultur att kontroll och disciplin är den enda vägen till att gå ned i vikt och kunna kontrollera sitt ätande. Problemet är att för många fungerar inte det. Ju hårdare kontroll desto större är sannolikheten att du tappar kontrollen över maten. Att istället arbeta med att bli mer flexibel med maten, att lära sig att hantera stress och obehagliga känslor med annat än mat och att jobba med att flytta fokus från vikten till hälsan är en hållbar väg ut ur hetsätning och ätstörning.

mat2

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

3 kommentarer till “Var försiktig med att diagnostisera dig själv med ett sockerberoende

 1. Inom 12stegsprogrammet ser man på tvångsmässigt ätande som en tredelad sjukdom: fysisk, känslomässig och andlig. Att hantera den fysiska ”allergin”, begäret, är alltså bara en del av lösningen. De 12 stegen är vägen för att tillfriskna från den känslomässiga och andliga delen av sjukdomen, därav rörelsens namn. Den som ser sig som medlem i en 12stegsgrupp har ofta stor nytta av att lära sig tänka utifrån ett KBT-perspektiv, men det bör ju vara tillsammans med en terapeut som förstår sig på programmet! Stegen finns beskrivna på OAs hemsida, oasverige.org, och på många orter finns öppna möten som är öppna för alla, tex terapeuter som är nyfikna på 12-stegsorogrammet.

 2. hej!
  Jag tycker detta låter helt bakvänt och kunskapslöst.. Om det verkligen var så att man bara ”kan sluta” me droger så försvinner suget så skulle ju ingen ta återfall efter 20 år??
  Jag är beroendeterapeut och för mej ser sjukdomsbilden helt annorlunda ut än den är beskriven här..
  Sjukdomen (beroende) är progressiv och blir på sikt värre, man kan hejda den genom en andlig upplevelse, som vanligtvis händer när man arbetar i de tolv stegen, men om suget bara försvann skulle det ju vara helt meningslöst att behandla sjukdomen. Då kan man ju låsa in folk en tid bara ..?
  / Danielle

 3. Det här var precis vad jag behövde höra. Har klassat mig som sockerberoende senaste tiden men jag hetsäter även. Det här öppnade mina ögon för jag har aldrig tidigare haft nå speciellt sug efter socker men alltid hetsätit. Med massa stress på jobbet och privat senaste året har det blivit alldeles för mycket godis och dieter hit och dit, men jag är hetsätare och inte sockerberoende.

  Tack!!! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *