Hur du gör dig fri från negativa tankar om dig själv

Vi bedömer oss själva varje dag, varje stund. Helt omedvetet tänker vi tankar om våra handlingar – huruvida de är bra eller dåliga och om vi borde gjort mer, annorlunda eller kanske inte gjort något överhuvud taget. Många gånger… eller kanske jag ska säga de flesta gånger är våra tankar om oss själva orättvisa.  Och frågan är – vad spelar det egentligen för roll?

sad-505857_1280

Om det inte gick som du hade tänkt dig på det projektet du arbetar med just nu. Kanske blev det inte så uppskattat som du hade hoppats, kanske hann du inte färdigt i tid, kanske fick det hård kritik. Finns det vid något tillfälle en chans att du tänker tanken ”Jag har misslyckats”? Har du lyckats tänka den tanken någon gång – utan att känna dig misslyckad? Det är som om den tanken smälter ihop med dig. Och när du känner dig misslyckad – visst är det ganska svårt att fortsätta arbeta på ett kreativt och lustfullt sätt, eller hur?

Men om du hade tänkt ”Jag är en banan” hade du känt dig som en banan då? Hade du smällt ihop med den tanken och plötsligt känt dig ovanligt böjd och gul? Troligen inte.

Men stop ett tag. Både ”Jag har misslyckats” och ”Jag är en banan” är ju tankar. Just precis bara tankar. Men när du tänker den ena tanken smälter du ihop med tanken och känner dig nedstämd – och när du tänker den andra tanken kanske du på sin höjd blir sugen på en banan.

Kanske det är så att ingen av tankarna hjälper dig att leva det liv du vill leva? Tänk om du från och med idag så fort du tänker en tanke om att du är dålig, misslyckad eller något annat negativs skulle ställa denna fråga – Hjälper den här tanken mig att leva det liv jag vill leva?

Börja där. Med en enkel fråga. Och strunta i om tanken är sann eller falsk, bra eller dålig – det spelar egentligen ingen roll. Det intressanta är om tanken hjälper dig att leva som du vill leva.
1429346467245

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *