Vad i hela friden är självmedkänsla?

“Love yourself first, then you can love others, heal yourself first and then you can heal others.” Chunyi Lin

Att vara människa är extremt svårt. Vi är operfekta, vi misslyckas, vi snubblar och faller och gör bort oss, om och om igen. Så är det för oss alla. Vad säger du till din vän som inte fick jobbet hon sökte, eller en kollega som råkade räkna fel i en tidsrapport, eller ditt barn som trots hård läxläsning inte gjorde bra ifrån sig på franskaprovet? Troligen säger du “Det är okej. Du gjorde ditt bästa. Nästa gång går det bättre.” Många gånger är vi fulla av medkänsla för dem som vi älskar och står oss nära. Men hur är det när det kommer till oss själva? Har vi förståelse och empati för att det är svårt att vara en ickeperfekt människa? Kan vi kärleksfullt klappa oss själva på kinden och säga “Det är okej, du är fin som du är.” ? Inte ofta gör vi det.

Om inte någon annan anledning får dig att börja ta hand om dig själv, så gör det i så fall för att du kommer att bli bättre på att ta hand om andra. För vi ser det överallt, människor som faller ihop för att de plötsligt tog slut. Att marken under dem försvann, för att de har gett och gett och gett och inte satt upp tydliga gränser för sig själva och andra. Vill du stoppa det i tid? Tänk dig själv som en bankomat. Din omsorg är pengar som plockas ut, ofta eller kanske hela tiden. Men ingen är begåvad med obegränsat med pengar. Tillslut kommer de att ta slut om du inte fyller på ditt konto. Så för att du ska orka fortsätta ge och vara stark, så måste du fylla på. Glöm aldrig det.

Din omsorg för dig själv är att sätta in pengar på kontor. Många tror att att självmedkänsla skulle innebära att man kommer att ligga på soffan och äta praliner hela dagarna. ”Jag behöver min egen kritiska röst, annars skulle jag börja slarva, skita i att städa och bara lata mig.” Men det är en missuppfattning. Om vi arbetar mot att ta hand om oss själva, förstå oss själva, visa respekt för oss själva, peppa oss själva – så skulle det inne bära att vi blir motiverade att göra bra saker för oss själva OCH andra. Vi städar för att vi mår bra av ett rent hem, inte för att vi måste – men självklart finns risken att en självempatisk människa struntar i städningen när svärmor kommer på besök och prioriterar att vara utvilad och glad istället för att städa sig trött.

När du har självmedkänsla

  1. förstår du att sätta ett lagom högt mål och ger dig själv rimligt med tid att uppnå det
  2. förlåter du dig själv för när du gör misstag, tappar sugen eller gör avsteg – för det är förbannat svårt att vara människa ibland och då behöver man förståelse och inte bannor.
  3. söker du efter att förstå dig själv, för att veta hur du på bästa sätt kan hjälpa dig själv att klara ditt mål.
  4. gratulerar du dig själv till alla investeringar du gör i din hälsa, istället för att tjata på dig själv för det du inte klarade av.
  5. skyller du inte din dåliga hälsa eller dina misslyckanden på någon annan, du tar ansvar över den själv.

En självempatisk människa behandlar sig själv som sin bästa vän. När vi har självempati har vi lättare att nå ett mål. För vi förstår våra begränsningar och känner våra styrkor. Vi peppar oss själva istället för att klanka ned på oss.

1435899936460

 

Dagens övning:

För dig som har lite tid (5 min): Gör övningen med händerna på hjärtat. 

För dig som har lite mer tid (10 minuter): Mindfulnessövning i medkänsla

 

För dig som har mycket tid: Skriv ned dina tankar kring självmedkänsla i din bok. Vad skulle det innebära för dig om du kände mer självmedkänsla? Vad hindrar dig att känna självmedkänsla för dig själv? Hur kan du bli mer stödjande mot sig själv?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

1 kommentar till “Vad i hela friden är självmedkänsla?

  1. Hej! Tack för din blogg.

    Jag gjorde precis din övning i självmedkänsla. När jag jag önskade kärlek, trygghet och frid till något jag tycker om kändes mitt hjärta lätt och jag var varm och glad inuti. När jag skulle göra detsamma till mig själv blev det tungt, kändes jobbigtv och jag kände mig besvärad. Jag är en person som sätter väldigt osunda krav på mig själv genom att alltid pressa mig i träning och utbildning, och känner mig sällan nöjd. Dina övningar behövs.

    Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *