Får du tillräckligt med beröring?

Hur är det med beröringen omkring dig? Har du fått en klapp på kinden, en kram, en massage, en kyss eller beröring? Om du inte har någon i ditt liv som kan ge dig allt det här, så bör du fundera kring om du ska börja gå på massage eller skaffa dig en katt eller hund att klappa. Vi behöver beröringen. När vi har en annan människa eller ett djur nära vår kropp frigörs massor av kroppens egna morfin – oxytocin.

Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som frigörs i kroppen vid vänlig, fysisk beröring. Det driver på en rad livsviktiga funktioner som att sänka blodtrycket och minska halterna av stresshormoner. Vi blir mer lugna, sociala och nyfikna på vår omgivning och det lindrar även smärta och påskyndar kroppens förmåga att läka.

”För att lugn och ro-systemet ska aktiveras krävs bara lätta strykningar som väcker hudens beröringsreceptorer. För hårda tag aktiverar i stället smärtreceptorer, som sätter i gång kamp och flykt-systemet. Vi blir stressade, med andra ord.”
Ur DN 2004-03-23

Så klappa, berör, håll om – inte bara för att det är mysigt, utan för att det gör gott för din hälsa. Och lugnar ett stressat sinne.

När du är stressad, orolig eller ledsen, be någon hålla om dig. Eller ta upp ditt djur i knät och klappa den mjuka pälsen. Om du varken har en annan människa eller ett djur du kan be om hjälp, så stryk din egen arm med handen. Lätta mjuka rörelser och känn sedan hur det känns i kroppen och på huden där du klappade.

Dagens övning:
1. Sitt bekvämt med händerna i knät.
2. Fokusera en stund på dina andetag. Känn luftens väg in genom kroppen och ut genom kroppen.
3. När du känner dig redo plockar du fram de ord du har valt ut för övningen t.ex kärlek, trygghet och frid inom dig. Stryk med ena handen på den andra armens bara hud. Önska dig själv de orden du har valt. Upprepa tre – fyra gånger.
4. Sitt kvar en stund och känn efter hur det känns i kroppen och i sinnet.

1437888367308

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Får du tillräckligt med beröring?

  1. Jag undrar varför det där inte funkar på mig. Jag blir bara mer stressad av beröring – i alla fall om jag redan är stressad. Jag upplever inte det som avslappnande alls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *