Att leva nära sina värderingar

Lever du efter dina egna värderingar eller lever du för att undvika smärta och obehag? Här är tre olika sätt att motivera sig att gå till jobbet.

  1. ”Jag måste göra det här jobbet, för det är det enda jobba jag klarar av.”
  2. ”Jag måste gå till jobbet för att slippa känna mig som en looser” eller ”Jag går till jobbet för att ha något att göra på dagarna”
  3. ”Jag går till jobbet för jag tycker att det är värdefullt att kunna bidra.” ”Eller jag går till jobbet för att utvecklas personligen.”

Nummer 1 styr av sina begränsande tankar om sig själv. Du är fast i tron om att du är tråkig, okunnig eller en bluff. Du undviker nya utmaningar, att prova helt nya saker därför att du är rädd för att misslyckas och bli bortgjord.

Nummer 2 styrs av undvikande. Du försöker bli kvitt oönskade tankar, känslor eller minnen av något obehagligt. Flyr ifrån tankar som ”jag är värdelös” eller ”ingen tycker om mig”. Du distraherar dig hela tiden eller tar till droger, alkohol eller godis för att slippa möta dina egna tankar och känslor.

Nummer 3 styrs av sina värderingar. Styrs av det som du tycker är viktigt vad det gäller arbete, hälsa, privatliv, andlighet och relationer. Du gör saker för att sträva mot dina personliga mål.

Alla vi har olika värderingar, men de flesta av oss glömmer bort dem i den dagliga kampen mot oönskade tankar och känslor. Vi kanske tränar på dagen för att vi har en värdering att det är viktigt att ha en stark kropp, men på kvällen tappar vi greppet om vår värdering och äter massor av godis för att undvika de obehagliga känslorna som kommer på kvällen.

En del i att öka sin självmedkänsla är att bli medveten om våra värderingar. Att fundera över hur de ser ut för oss och hur du ska göra för att uppnå dem. Eller kanske du lever nära dina egna värderingar redan idag på flera områden, men långt ifrån dem på andra. Att veta sina värderingar hjälper oss att hålla fokus på vad som är viktigt i livet.

Idag blir din uppgift att ta reda på dina egna värderingar. Kanske du inte gör alla idag, lägg då ifrån dig pappret och återkom till det. Det är viktiga funderingar, så ta dig tid att fylla i frågorna.

Värderingar (pdf)

1439272428052

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “Att leva nära sina värderingar

  1. Maria
    Tack för detta inlägg < 3
    Det gick rätt in i mitt hjärta
    Och kommer kunna hjälpa mig i MBJ
    Även om jag inte har ett jobb så känner jag igen situationen när jag tänker på mina dagar där mitt " jobb " är att tand om min värk och trötthet.
    Jag hamnade på nr 1 & 2
    Tack vare kursen med dig där vi pratade om vårt förhållande till mat.
    Jag upptäckte att jag flydde genom mat och alkohol .
    Och sedan december vågade jag möta känslan av skam och slutade med alkohol i flera månader tillsammans med min man då det blivit för mycket de senaste två åren pga en jobbig livs situation .
    Jag har också upptäckt att jag delvis är medberoende.
    Jag har svårt att stå emot när han köper hem , däremot när jag är själv vill jag oftast inte ha ens om det finns hemma . Och det glädjer mig .
    Just nu i denna lånar jag mina föräldrars hus sedan en vecka och här finns vin mm och jag har noll behov !
    Nu ska jag ta med mig denna känslan när jag åker hem och jobba med mina värderingar och inte fly !
    Fina kloka Maria
    Tack igen < 3
    Varma Kramar
    Kattis Leander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *