Det är inte skamligt att må dåligt

Visste du att vi äter mer lyckopiller än någonsin? Och när jag säger lyckopiller, så menar jag de serotoninhöjande preparat som ges vid mildare depressioner, tvångstankar och ångestattacker. Serotonin är en signalsubstans som produceras av hjärncellerna och påverkar humöret så man känner sig glad, tillfreds och lugn. Hormonet reglerar även koncentrationsförmågan och impulskontrollen, sömnen och sexlusten. När man är deprimerad finns det ibland mindre av hormonet serotonin i hjärnan än normalt.

Vad beror det på att vi äter mer tabletter mot nedstämdhet – är vi olyckligare nu än tidigare?

Eller kan det helt enkelt vara så att vi har svårare att stå ut med nedstämdhet, nu är tidigare. En klient sa till mig en gång ”Varför ska jag behöva stå ut med att må dåligt, när det finns tabletter som gör mig glad igen? Precis på samma sätt som jag medicinerar bort huvudvärk.” Låt oss fundera en stund över detta påstående. Det låter ju vettigt eller hur? Att ta en tablett innebär att jag gör något konstruktivt åt mitt lidande, istället för att gå runt och lida. Men om du har ont i huvudet varje dag under en veckas tid, skulle du inte gå till doktorn då? Jag hoppas det! Eller skulle du åtminstone inte börja fundera kring orsakerna till att du har ont i huvudet varje dag – stress, nackproblem, att du äter eller dricker för dåligt? För är inte smärta ett sätt för vår intelligenta kropp att signalera att något är fel. Är det då konstruktivt att ta en tablett? Ja, tillfälligt. Men mer konstruktivt är det att fundera över varför och vad kan jag göra åt det?

Så vad är smärta i själen – om inte själens sätt att tala om att något är fel. Eller som Freud menar att ångest är ett sätt att skydda vårt eget jag. Så vad är konstruktivt här – att ta en tablett eller att undersöka varför och vad kan jag göra åt det?

Missförstå mig inte nu mina kära vänner. Depression är en mycket allvarlig sjukdom som kan komma att behöva medicinering. Om du har en konstaterad depression ska du ta din läkares råd på största allvar och anser de att du ska äta medicin – då ska du göra det. Vad jag talar om är vårt rädsla för att känna oro, smärta och sorg. I vårt lyckojagande samhälle så är det näst intill skamligt att känna dessa känslor. Jag har mött kvinnor och män som har fått tabletter utskrivna för att kunna fungera som vanligt vid skilsmässor eller anhörigas bortgång. Men varför? Vid akut sorg ska du inte behöva vara som vanligt – för inget är som vanligt när du har mist någon du älskar.

Det är fruktansvärt att må dåligt – men min vän – det finns en anledning till att du mår fruktansvärt. Vi har känslor av en anledning och ibland kan det vara mer fruktbart att stanna kvar i det som gör ont en stund. Se efter om du kan stå ut ett litet tag innan du äter en tablett. Ta hjälp av vänner, terapeuter eller själasörjare och sök efter roten till vad det är som gör ont. Det är inte skamligt att ha ångest, känna oro eller nedstämdhet. Det är en del av livet.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

13 kommentarer till “Det är inte skamligt att må dåligt

 1. Hej tjej!

  Vilken mysig blogg du har.

  Själv bloggar jag om Lycka, självkänsla och framgång.

  Ha det så bra och fortsatt lycka till med ditt inspirerande bloggande.

  Mvh

  /Den nakna coachen 🙂

 2. Hej Linda!
  Tack detsamma! Följde din länk och hittade till din blogg. Det gör mig så varm när jag hittar ännu en eldsjäl som lägger ned tid och omsorg på att inspirera andra!
  Go girl! Ser fram mot att läsa mer av dig.
  /Maria

 3. Visst är det så som du skriver. Men vilket samhälle är vi egentligen med och skapar. Vi kan bara titta på diskussionen kring sjukskrivningar och försäkringskassans regler. Fortfarande styr ekonomin det mesta i vårt samhälle. Det är dags att vi utgår från människan.

 4. om man inte har några vänner då..

 5. Depression bla..se denna film och läs beskrivningen på youtube.

  http://www.youtube.com/watch?v=hfuUIefllnI

 6. Jag kom att tänka på en sak jag läste i Janesh Vaidyas nya bok Ayurveda för ditt sinne. Han liknar symptomen vi känner vid brandalarm som sätts igång av olika orsaker. Och han får oss att fundera över om vi vid en eldsvåda först skulle försöka dämpa brandlarmet eller göra något för att dämpa elden. Jag kan rekomendera hans bok till alla som vill ha ett alternativ till piller, oavsett om det gäller huvudvärkstabletter, lyckopiller eller magsårstabletter.

 7. […] kunna våga känna hela spektra med känslor, vilket jag själv har skrivit om under rubriken Det är inte skamligt att må dåligt. Även om jag inte riktigt tycker att Facebook har blivit en gryta av pepp och positiva attityder. […]

 8. Jag skulle bli superglad om någon ville dela med sig av något jobbigt som hänt i ens liv. Psykisk ohälsa, övergrepp, våld, missbruk, ja vad som helst som jag får tillåtelse att publicera i min blogg. Självklart får man vara anonym. Skicka gärna en kommentar eller skriv till min mejl: pussgurkan_9o@hotmail.com
  Skriv: ”Händelser att dela med sig av” som rubrik.

  Jag tror det är viktigt att man talar om det som är jobbigt och framstår som något man ska skämmas över. Vad man än i livet har varit med om så finns det ingen anledning till att skämmas över det. Ingen anledning till att mörklägga händelsen/händelserna. För det finns fler där ute som kanske är med om exakt samma sak just nu. När man mår dåligt känner man sig oftast väldigt ensam, men det är man inte. Det finns folk som är med om samma sak just nu eller kanske har tagit sig igenom det som du själv har gått och bär på. Det spelar ingen roll om det är något som du tagit dig igenom och inte mår dåligt över nu eller om du är mitt uppe i allt.

  Är jättetacksam om någon vill dela med sig av sin historia!

 9. Superbra inlägg verkligen, håller med dig till punkt och pricka!

 10. Bra blogg!
  Det är inte skamligt att må dåligt

 11. Vilken bra blogg du har. Är gravid och fruktansvärt deprimerad. Vad ska man göra? Är inte så lätt att bara ”rycka upp sig”, tankarna finns ju där. Har du något tips på självhjälp? Har försökt få någon att pratade med utan resultat, har bara blivit erbjuden medicinering som jag inte tänker ta förren efter förlossning, om jag blir tvungen. För något måste jag ju göra, jag har ju slutat leva när det egentligen är den lyckligaste perioden i mitt liv.

 12. Kära Deppmamma, det gör mig ont att höra att du känner dig nere och deprimerad. Självklart finns det Självhjälp och superbra böcker i ämnet. Jag framhåller dock att det är jätteviktigt att ta hjälp. Depression är en sjukdom att ta på stort allvar. Din kropp har troligen reagerat på de hormoner som du producerar nu och det är varken konstigt eller ovanligt att du mår som du mår. Jag förstår att du är skeptisk mot medicin, men betänk att dina läkare absolut inte skulle skriva ut något som är farligt för din bebis. Se det lite som att medicinen är som vitaminer för din hjärna – du får hjälp att producera eller balansera det som fattas just nu. Jag har arbetat i många år med deprimerade och jag är inte emot mediciner. Men självklart finns det också en djupare förklaring till varför du känner dig nere – och det kan vara viktigt att undersöka. Fortsätt att sök hjälp! Man behöver inte kämpa med ledsna känslor på egen hand.
  Varm kram och lycka till
  /Maria

 13. Bra. Allt handlar om att ta eget ansvar och värdesätta sig själv. ALLA mediciner skadar kroppen. En del av livet bör verkligen gå ut på att förebygga sjukdomar så att man inte behöver hamna i akut tillstånd där det krävs medicinering. Man ska aldrig lita på doktorer, dom jobbar alla för läkemedelsindustrin, som har som första intresse att tjäna pengar. När man tar till medicinering har man helt och hållet avsagt sig eget ansvar. Det finns INGEN som har bättre botemedel om psykiska sjukdomar än du själv. Ingen kan lära känna dig och vad just du behöver än du själv. Därför är det första man måsta göra när man mår dåligt lära känna sig själv, få kontakt med sin inre kärna, och använda sig av den kunskapen. Utbilda sig själv vad sin kropp och själ behöver. Ta ansvar för sitt liv. Man får bara en chans..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *