Lucka 5 – idag gör vi en sak i taget

Multitasking – att göra flera saker samtidigt är ofta något vi ägnar oss åt. Vi har flera program på datorn pågående samtidigt. Vi tittar på teve, leker med telefonen och datorn på en och samma gång. Men frågan är om vi verkligen blir mer effektiva av det? Det finns undersökningar som visar att vi istället blir avbrutna i vår arbetsprocess när något annat tar vår uppmärksamhet och sedan tar det mellan fyra till åtta minuter att komma tillbaka till dit vi var innan vi blev avbrutna.

Idag visar dessutom många undersökningar att vi blir sämre i vår prestation av att göra flera saker samtidigt. Att köra bil och prata i mobil till exempel minskar din uppmärksamhet och koncentration på vägen.

Anta dagens mindfula utmaning och gör en sak i taget.  Stäng ned alla andra program på din dator om du svarar på mejl. Pröva med att blunda när du pratar i telefon så du bara fokuserar på din samtalspartners röst. Lyssna inte på radio medan du diskar, utan fokusera på känslan av varmvattnet, doften av diskmedlet och alla andra intryck som möter dig vid diskbänken. Låt din hjärna få vila i en syssla åt gången och lägg märket till hur du upplever det. Vilka känslor kommer till dig? Blir du rastlös, uttråkad eller lugn? Ha inga förväntningar, utan stanna kvar i det du gör och stå emot impulsen att avbryta och göra något annat. itaget

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *