Lucka 16 – styrketräna din tålamodsmuskel

Idag vill jag ge dig en möjlighet att reflektera över – tålamod. Det är den andra egenskapen som man inom mindfulness uppmanar oss att sträva efter.

Vad gör du om du får en stund över? Vad gör du om du blir sugen på den där chokladkakan som ligger i skafferiet? Vad känner du när du vet att du måste vänta ett halvår på den där befordran du har kämpat för? Blir du rastlös? Springer du och hämtar chokladen? Blir du irriterad?

Vi är så inställda på att få det vi behöver eller vill ha så fort som möjligt. Samtidigt är vi ständigt matade med att det ska hända saker, att vi snabbt blir rastlösa eller frustrerade när det inte händer något. Många människor har svårt att vara ensamma, andra har svårt att vara i tystnad. Och det här att vänta tycker de flesta är outhärdligt.

Men väntan kan bli något rent värdefullt om du bara vet hur du ska använda dig av den. Tålamod är en egenskap som du kan komma att uppskatta, ju mer du använder dig av mindfulness. Tålamod är nämligen som en liten muskel som du kan träna att bli starkare och bättre. Och ju mer du styrketränar din tålamodsmuskel, desto lättare kommer du att ha att vänta och att motivera dig själv att njuta av något senare istället för på en gång.

En fin övning när du känner att du håller på att tappa tålamodet är denna andningsövning.

Andas in under tre sekunder

Håll andan under tre sekunder

Andas ut under tre sekunder

Håll andan under tre sekunder

Och så fortsätter du under en minut eller så långe du känner hur suget, frustrationen eller irritationen river inom dig.väntan

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

1 kommentar till “Lucka 16 – styrketräna din tålamodsmuskel

  1. Har fått så mycket tålamodsträning under drygt 20 års tid… så jag har tappat tålamodet igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *