Fem myter om hur du börjar leva ett hälsosamt liv

Om du är överviktig eller om du inte lever hälsosamt – har du fått lära dig att något är fel på dig. Du behöver fixa till ditt utseende, din vikt och ditt sätt att leva. Och vart du än vänder dig blir du matad med dieter som snabbt ska få dig att gå ned i vikt, metoder som ska ändra dina tankar och tips och råd om hur du ska klara att fixa dig själv. Alla andra klarar det ju – varför ska inte du göra det? Du har precis som vi andra blivit matad med en hel mängd olika myter kring vikt och hälsa.

#1 Det är något som är fel med ditt tänkande – och bara du fixar dessa tankar så kommer ditt liv bli bättre. ”Om jag bara hade bättre självförtroende så skulle jag gå till gymmet” ”Om jag bara var lite mindre stressad så skulle jag kunna fokusera på min vikt.” Är det verkligen så det fungerar? Att något magiskt trollspö ska viftas över din längtan efter att träna eller lusten att vilja hoppa över kanelbullen bara du fixar det där som är fel med dig först? Nej min vän, ”om” kommer alltid att finnas.

#2 Du kan kontrollera dina och känslor tankar!
Då gör vi en övning – jag vill att du glömmer bort vad du åt till frukost. Sudda ut det i din hjärna och minns det aldrig igen. Hur gick det? Inte särskilt bra misstänker jag. Jag har under 10 år arbetat med KBT som ett verktyg och innan dess arbetade jag med mental träning. Ruggigt bra verktyg som hjälper till med många av våra tankefällor och hjälper oss att skapa positiva förväntningar. Men det finns ett problem och det är att det hjälper inte alla. Många blir inte av med sina negativa tankar och tvingas fortsätta kämpa med sin ångest. Och det skapar skuldkänslor och en upplevelse att det är något fel på en som inte klarar av att tänka sig smal och lycklig. ACT erbjuder ett helt annat sätt att förhålla sig till sina tankar och känslor.

#3 Disciplin är det enda sättet att klara av att nå sitt mål
Om du bara är tillräckligt disciplinerad, kommer du att lyckas ta dig ut i joggingspåret trots att du känner dig genomtrött. Eller att avstå den där kanelbullen till fikat på jobbet, fast du har ett rejält blodsockerfall. Varför tror du att du kan gå från att vara karaktärslös år ut och år in och sedan en dag bara bestämma dig för att bli disciplinerad resten av livet? Tyvärr är det inte så livet fungerar. Disciplin kommer inte ramla över dig en dag, trots att de flesta av oss har en inneboende tro om att så är fallet. Hur kan vi annars kunna byta livsstil från en dag till en annan?

#4 ju hårdare jag är mot mig själv desto lättare kommer det att gå 
Om jag bara blir hård mot mig själv, ska jag lyckas! Inga undantag denna gång!” ”Ju mer äcklad jag är av min kropp, desto mer motiverad blir jag att följa en diet” kanske du peppar dig själv med när du väl har bestämt dig för att satsa på din hälsa. Men dessvärre fungerar det inte så. De där stränga orden, hårda reglerna och pekpinnarna gör bara att du tappar sugen. Tänk dig själv att du stod bredvid din bästa vän och sa alla de taskiga sakerna som du säger till dig själv. Hur tror du hen skulle må då? Tror du hen skulle klara av sin träning bättre och känna sig peppad nog att avstå den där glassen? Troligen inte. Ofta blir vi hårda mot oss när vi inte lyckas hålla de löften vi ger oss själva. Vi känner oss misslyckade när vi kliver upp på vågen och inte ser den förändringen vi önskar.

#5 Den rätta dieten kommer hjälpa mig att gå ned i vikt
Gå ned i vikt kan du göra på vilken diet som helst, men livet är inte gjort för att du ska äta dietmat varje dag för resten av livet. Att banta gör att du blir så uppslukad och fokuserad på mat och vikt, vilket i sin tur gör att du ganska snart kommer att bli extra sugen på allt du vägrar låta dig själv att äta. Och när livet och vardagen lägger krokben för dig, får du antingen kämpa med lusten att äta eller kommer att ge efter för den.

Mitt bästa jag genom – ACT, självmedkänsla och mindfulness.

Jag vill istället presentera för dig ett sätt att förhålla dig till livet och din vardag, istället för att stirra dig blind på ett mål. Istället för att radikalt sluta äta vissa saker eller börja träna fem dagar i veckan, vill jag hjälpa dig att titta på livet som helhet och hur du kan med glädje göra hälsosamma val som fungerar för dig – i ditt liv. Jag vill lära dig att lägga din energi på att leva ditt bästa liv, snarare än fokusera på vikt och dieter. Att sluta söka efter tillfälliga lösningar och fokusera på att undersöka och förändra din relation till din vikt och din hälsa. Med medkänsla om dig själv, mindfulness och medvetenhet om det som är viktigt i just ditt liv.

Är du redo för att möta ditt bästa jag, även om det innebär att du behöver möta sidor, tankar och känslor hos dig själv som du idag försöker att undvika? Är du redo att hitta andra sätt att hantera oro och stress än genom att äta eller sabotera för ditt eget välmående? Om du svarar ja på det – önskar jag dig varmt välkommen till Mitt Bästa Jag- projektet 2016 här på bloggen och i vår Facebookgrupp. Det är helt gratis.

Om du vill ta relationen med dig själv ett steg djupare och du vill öka på din kunskap på ett mer personligt plan med fokus på hållbar viktminskning – så har jag fortfarande platser kvar på onlineutbildningen som börjar den 3 februari (du hittar mer information om den här).

Varmt välkommen till en spännande vår! 1443200490226

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.