Självmedkänsla för ditt bästa jag

Att vara människa är extremt svårt. Vi är operfekta, vi misslyckas, vi snubblar och faller och gör bort oss, om och om igen. Så är det för oss alla. Vad säger du till din vän som inte fick jobbet hon sökte, eller en kollega som råkade räkna fel i en tidsrapport, eller ditt barn som trots hård läxläsning inte gjorde bra ifrån sig på franskaprovet? Troligen säger du “Det är okej. Du gjorde ditt bästa. Hur kan jag stödja dig på bästa sätt?” Många gånger är vi fulla av medkänsla för dem som vi älskar och står oss nära.

Hur är det när det kommer till oss själva? Har vi förståelse och empati för att det är svårt att vara en ickeperfekt människa? Kan vi kärleksfullt klappa oss själva på kinden och säga “Det är okej, du är fin som du är.” ? Inte ofta gör vi det.

Vi ser det överallt, människor som faller ihop för att de plötsligt tog slut. Att marken under dem försvann, för att de har gett och gett och gett och inte satt upp tydliga gränser för sig själva och andra. Vill du stoppa det i tid? Tänk dig själv som en bankomat. Din omsorg är pengar som plockas ut, ofta eller kanske hela tiden. Men ingen är begåvad med obegränsat med pengar. Tillslut kommer de att ta slut om du inte fyller på ditt konto. Så för att du ska orka fortsätta ge och vara stark, så måste du fylla på. Glöm aldrig det.

Din omsorg för dig själv är att sätta in pengar på kontor. Många tror att självmedkänsla skulle innebära att man kommer att ligga på soffan och äta praliner hela dagarna. “Jag behöver min egen kritiska röst, annars skulle jag börja slarva, skita i att städa och bara lata mig.” Men det är en missuppfattning. Om vi arbetar mot att ta hand om oss själva, förstå oss själva, visa respekt för oss själva, peppa oss själva – så skulle det inne bära att vi blir motiverade att göra bra saker för oss själva OCH andra. Vi städar för att vi mår bra av ett rent hem, inte för att vi måste – men självklart finns risken att en självempatisk människa struntar i städningen när svärmor kommer på besök och prioriterar att vara utvilad och glad istället för att städa sig trött.

Just nu håller jag på med något väldigt spännande. Jag håller på att skapa e-terapi i självkänsla. Det är som en e-kurs där du får texter, övningar, bilder, ljudfiler och filmer för att hjälpa dig att möta dig själv och utveckla självmedkänsla. Den kommer självklart inte kunna ersätta vanlig terapi, men som ett komplement för dig som går i terapi eller för dig som känner att du kanske inte behöver en egen terapeut men gärna vill jobba på att förstå dig själv bättre och öka din empati för dig själv.

Jag räknar med att få den färdig om två veckor. Självklart kommer du som följer min blogg att vara först med den informationen.

Tills dess – hur kan du vara mer stöttande och omsorgsfull mot dig själv? Finns det något litet du kan göra just nu för att behandla dig som din bästa vän?

1436850771532

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *